HBL-medarbetaren Mia Österlund ordförande för Augustjury

Mia Österlund. Bild: Robert Seger

Mia Österlund, docent vid Åbo Akademi och kritiker i HBL, har utsetts till ordförande för den jury som ska hitta värdiga kandidater till Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok 2020.

Augustpriset delas årligen ut i tre kategorier av Svenska Förläggareföreningen. Priset är mycket prestigefyllt och kan beskrivas som en motsvarighet till Finlandiapriset. De verk som kan bli aktuella för priset ska vara nya och utgivna i Sverige.

Nu har tre jurygrupper utsetts. De ska läsa och bedöma de titlar som anmäls till Augustpriset 2020. Ordförande för juryn som ska vaska fram kandidater i kategorin "Årets svenska barn- och ungdomsbok" är Mia Österlund, docent och universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Därtill är Österlund känd som litteraturkritiker i HBL, där hon regelbundet recenserar just barn- och ungdomslitteratur.

– Jag har suttit i Augustjuryn de två senaste åren och varit med om att sålla fram 6 kandidater ur den breda utgivningen för barn och unga, från pekbok till ungdomsroman. Jurygruppen läste i fjol 182 verk. Det är ett hedrande och givande uppdrag att få samarbeta med initierade kolleger och leda arbetet. Dessutom är detta ett kvitto på mina mångåriga ansträngningar för att upprätthålla en barnlitterär kompetens på svenska i Finland genom internationellt nätverkande. Också finlandssvenska barnböcker nomineras till Augustpriset, säger Österlund i en kommentar till HBL.

Jurygrupperna ska under hösten nominera sex titlar. Den vinnande boken i respektive kategori utses sedan genom en sluten omröstning i tre elektorsförsamlingar med totalt 63 elektorer. Augustpriserna delas ut den 23 november i Stockholm.

Artikeln har uppdaterats med kommentar från Österlund 7.2.2020 kl 18.03.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning