HBL i Washington: Bakslag för Trump – temporärt stopp för inreseförbudet

Bild: Lehtikuva/Joe Raedle

Exakt en vecka efter att Donald Trump skrev under förordningen om inreserförbud, levererar en federal domstol i delstaten Washington ett allvarligt, temporärt bakslag, skriver Juri von Bonsdorff, HBL:s medarbetare i Washington, i sin blogg Trumpvakten.

Tidigare domar har behandlat enskilda resenärer som stoppats vid flygfält, men fredagens beslut är mer heltäckande och stoppar verkställandet av inreseförbudet i hela landet. Med andra ord: resenärer med giltiga inresedokument, oavsett medborgarskap, borde släppas in. Men på fredagkväll var det trots allt oklart hur tull- och immigrationsmyndigheterna och flygbolagen tänkte tillämpa det nya domstolsbeslutet.

Enligt domaren James Robart i den federala distriktsdomstolen i delstaten Washington, påverkade inreseförbudet invånares sysselsättning, utbildning, affärer och familjerelationer på ett skadligt sätt.

Justitieministeriet har redan hunnnit meddela att man ämnar överklaga beslutet så fort som möjligt. Det kan betyda under de närmaste dagarna.

Sannolikt är att hela förbudet nu kommer att bollas fram och tillbaka i domstolar tills högsta domstolen avgör frågan.

Läs hela blogginlägget här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning