HBL i Italien: Mardrömsveckan slutade med ny katastrof

Två familjer fick sätta livet till när en å svämmade över på Sicilien. Bild: Lehtikuva/AFP/Alessandro Fucarini

Klimatförändringarna blir till en bumerang i Italien med sitt övergivna landskap som förfaller och inte vårdas, skriver Peter Loewe, HBL:s medarbetare i Rom.

Offren för Italiens extrema vädersituation fortsätter att stiga. Dödssiffran är nu långt över 30. På söndagsmorgonen hittades nio personer som drunknat då en å svämmat över.

Den senaste tragedin hände på Sicilien under natten till söndagen. En familj hade ställt till med en middag och bjudit in släktingar. Det är två familjer som nu förintats. Dödsoffren i huset är nio personer, varav tre är barn. Tragedin skedde nära Casteldaccia tjugo kilometer från den stora staden Palermo. På övriga Sicilien har ytterligare tre personer omkommit.

– Huset som floden invaderade var olagligt. Sedan 2008 hade kommunen beslutat om att huset skulle rivas. Detta överklagade ägaren till en administrativ regional domstol. Vad vi vet så har inte den administrativa domstolen fattat ett definitivt rivningsbeslut varför huset inte har kunnat utrymmas, säger borgmästaren i Casteldaccia, Giovanni Giacinti till rikstidningen La Repubblica.

Tre personer skall ha överlevt översvämningen varav en räddat sig genom att klättra upp i ett träd utomhus.

– Folk förstår inte att en liten bäck kan innebära en dödsfara. I dag har jag hört att folk inte ens visste att det fanns ett vattendrag intill huset, säger geologen Carlo Cassaniti till HBL på telefon från Sicilien.

På Sicilien är olagligt byggande mycket utbrett. Hus byggs på helt olämpliga ställen eller uppförs inte på ett korrekt sätt. Men fenomenet finns i stora delar av landet. Det fina skidhotellet i Rigopiano i bergsregionen Abruzzo är ett praktexempel. Ägaren lyckades få byggtillstånd trots att området redan drabbats av laviner på 1930-talet. Den snörika vintern 2017 omkom 29 personer här i en enorm lavin som förstörde hela hotellet.

På bilden, tagen av det italienska räddningsväsendet under lördagen, ses trädstammar, skräp och lera trycka på mot vallen av flodområdet Comelico i Val Visdende i nordöstra Italien. Bild: Lehtikuva/AFP/handout

Landskapet har blivit sårbart. I Ligurien beror det på ett hysteriskt byggande intill kusten. Man har täckt över otaliga vattendrag för att bygga hus. De intensiva regnen letar sig nya vägar och det blir svåra översvämningar. Som 2011 i Genua då sex personer som kom gående drunknande mitt på dagen på en central gata.

Skogsbränderna är många. De är ofta anlagda av maffian. På så vis myglar maffian till sig stora inkomster i samband med att man senare får sin del av kakan när skogen skall nyplanteras.

Men ibland dröjer det länge. Bränderna lämnar nakna fält efter sig. Då finns det inget som binder lermassorna. Rasen har varit många, särskilt på Siciliens bördiga men leriga jordar.

Massiva mängder av trädstammar. Bild: Lehtikuva/AFP/handout

Samma problematik finns nu i regionen Venetien kring provinsen Belluno där man räknar med att orkanen fällde tre miljoner träd. Floden Piave står inte att känna igen. Intill dammen i Comelico byggd 1931 känns vattennivån overkligt hög. Piave är en oändlig massa av tusentals flytande granar som trycker på.

– Vi kan inte utesluta att detta kan vara en risk för dammens vattennivå och stabilitet, säger geologen Vincenzo Giovine till HBL.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning