HBL-guide: Följ presidentvalet i USA i dessa kanaler

Ett rekordantal amerikaner har förhandsröstat i presidentvalet. Det innebär att det kan dröja längre än tidigare år att räkna rösterna. Bild: Frazer Harrison/Lehtikuva-AFP

HBL frågade två USA-kännare om presidentvalet i USA. Här kommer några tips för den som vill följa varje liten händelse under den spännande valdagen och -natten.

Tack vare snabba internetuppkopplingar och det stora antalet prestigefyllda amerikanska mediehus är det enkelt att följa presidentvalet i USA också från Finland. Maria Annala, gästforskare vid Utrikespolitiska institutet, och Andreas Elfving, USA-kännare och SFP:s politiska sekreterare, delar med sig några tips på olika kanaler och instanser att hålla koll på.

Både Annala och Elfving säger att de följer direktrapporteringarna på The Washington Post och The New York Times sajter. De nämner också CNN som en kanal värd att ha på i bakgrunden.

– Dessa tre kommer också att lägga ut höjdpunkter på Twitter men på de egna sajterna kommer bevakningen att vara mer omfattande och mångsidigare, säger Annala.

För att upprätthålla någon form av balans mellan olika nyhetskällor rekommenderar Annala att också följa Fox News. Enligt Annala är Fox News kanske det enda mediehuset inom högerfalangen som ens i någon mån förbundit sig till god journalistisk sed.

– De tre tidigare nämnda eftersträvar att göra objektiv journalistik men det är ingen hemlighet att redaktionerna hoppas Joe Biden vinner. Förutom Fox News är de övriga nyhetskällorna som stöder Donald Trump bara propagandasajter, säger Annala och tillägger att Fox News också kan bjuda på intressanta insikter i hur Trumplägret resonerar medan rösträkningen pågår.

Utrikespolitiska institutets gästforskare Maria Annala säger att kandidaternas Twitterkonton kan vara intressanta att följa under valnatten. Bild: Drew Angerer/Lehtikuva-AFP

Utöver olika amerikanska mediehus rekommenderar Maria Annala också att man följer själva kandidaterna, exempelvis deras Twitterkonton. Särskilt med tanke på hur Trump agerar är Twitter en viktig nyhetskälla. Trump meddelar ofta i första hand om olika beslut och händelser på Twitter.

Andreas Elfving rekommenderar att följa den politiska reportern John Dickerson på Twitter. Dickerson jobbar för CBS News och en del kanske känner honom från Slate-podden Political Gabfest. Enligt Elfving följer de riktiga politiknördarna vissa specifika kommuner i vågmästarstaterna. Där kommer rösträkningen att löpa snabbare än på delstatsnivå och då kan en erfaren expert dra vissa slutsatser redan under valnatten.

– John Dickerson är en av mina favoriter och han är ganska duktig på att nörda ner sig i detaljerna, säger Elfving.

Han berömmer också HBL:s medarbetare i Washington, Juri von Bonsdorff, som också är producent på European Broadcasting Union.

– Tack vare sin yrkesposition har han tillgång till en massa intressanta nyhetskällor. Jag vet inte hur aktiv han kommer att vara på Twitter under valnatten men personligen ska jag i alla fall försöka chatta med honom.

De flesta nyhetssajter inom högerfalangen kan främst beskrivas som propagandasajter, säger Maria Annala. Bild: Stephanie Keith/Lehtikuva-AFP

Också de inhemska medierna har storsatsat på valbevakningen. Andreas Elfving rekommenderar Svenska Yles valbevakning för den som känner sig bekvämare med så kallade traditionella medier.

Maria Annala ska själv gästa olika finska medier och deras valvakor. Utifrån vad hon hittills sett av de inhemska mediehusen är hon imponerad.

– För en finländare som är intresserad av valet är de inhemska medierna ett riktigt bra alternativ. Då får man informationen på sitt eget språk och ur ett finskt perspektiv, säger Annala.

Som före detta journalist vill hon också lyfta fram vikten av de finländska medierna och den kontext som medier har att erbjuda. Annala vill inte rekommendera något specifikt medium utan berömmer hellre den finländska journalistiken i allmänhet.

– Det kan vara svårt för en vanlig finländare att greppa alla särdrag i det amerikanska valsystemet och då kan de inhemska medierna vara guldvärda. I dagsläget är det möjligt för vanliga människor att följa samma källor som forskare och journalister. Däremot kan det vara svårt att tolka eller få något ut av källorna utan expertkommentarer eller analyser, säger Annala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning