HBL.fi direktrapporterar under valkvällen – så följer du med vakan

Bild: Wilfred Hildonen

När kommer förhandsrösterna? Var rör sig kandidaterna och när vet vi hur det gått? Så här följer du med valvakan med liveblogg, video och analys på HBL.fi i kväll.

Över 36 procent av de röstberättigade har röstat i förtid. Men minst lika många röster till väntas på söndag, då vallokalerna stänger klockan 20.

Här är några hållpunkter att hålla ögonen på, och hur vi levererar dem minut för minut.

Klockan 20

Strax efter klockan 20 väntas förhandsrösterna vara räknade. Då befinner sig presidentkandidaterna ännu på sina egna valvakor – om de inte håller sig i skymundan helt och hållet.

Den höga förhandsröstningen och att många bestämt sig tidigt bedöms vara till fördel för den sittande presidenten – men i vilken mån återstår att se.

Från och med klockan 20 uppdateras rösträkningen i realtid på en tydlig grafik överst på sajten HBL.fi. På förstasidan hittas också en överskådlig liveblogg där reportrar och fotografer uppdaterar från valvakorna i text och bild – allt det senaste finns på ett ställe oberoende vad vilken kandidat man följer med.

Från de enskilda kandidaternas valvakor rapporterar Peter Buchert, Jenny Bäck, Maria Gestrin-Hagner, Katarina Koivisto, Stefan Lundberg och Tommy Pohjola, fotograferna Cata Portin, Kristoffer Åberg och Lina Enlund samt Svensk Presstjänst.

Klockan 20.15-20.30

Kandidaterna anländer till Ständerhuset i Helsingfors. Den gemensamma valvakan arrangeras av flera centrala mediebolag, bland dem Hufvudstadsbladet. Det är på Ständerhuset kandidaterna möter varandra, kommenterar förhandsrösterna och inväntar resultatet.

Det är också på Ständerhuset det framgår om det blir en andra omgång eller inte – och här får vi se vid vilket ögonblick kandidaterna erkänner sina resultat och hur de kommenterar det.

Hbl.fi har en livevideo från Ständerhuset under valvakan, där chefen för ledare och opinion Susanna Ginman träffar kandidaterna och kommenterar valet.

Från Ständerhuset rapporterar också Sylvia Bjon, fotograf Leif Weckström, videofotograf Timo Kari samt Svensk Presstjänst.

Omkring 21.00

När Yles prognos kommer är omkring 80 procent räknade, och den kommer mellan 20.50 och 21.15.

Lite efter det möts kandidaterna för intervjuer i HBL:s livestream.

Rösterna väntas räknas snabbt, eftersom det är ett presidentval med enbart åtta kandidater. Lite efter halv tio är sannolikt 95 procent av rösterna räknade, och klockan tio är sannolikt 99 procent räknade, enligt Justitieministeriets bedömning. Vid desken sitter vår siffernisse Tim Johansson och webbproducent Tobias Pettersson med ett hököga på rösträkningen.

Omkring 21.45 och senare

På Ständerhuset blir det en presskonferens omkring kvart i tio – i den deltar antingen segraren om valet avgjort på första omgången, eller de två som gått vidare till andra omgången.

Efter presskonferensen kommer kandidaterna at återvända till sina respektive valvakor, och Hbl.fi fortsätter följa med stämningarna där.

HBL:s ledare om presidentvalet levereras av Tommy Westerlund.

HBL på papper och öppen e-tidning

HBL:s papperstidningar går i tryck i två upplagor under kvällen, men det kommer även en tredje upplaga som är digital. I den digitala e-tidningen finns hela resultatet med, och den kommer att vara öppen för alla att läsa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03