HBL får pris för bästa tidningssidor

I dag har Hufvudstadsbladet fått ta emot två pris i tävlingen för bästa nyhetssidor i fjol. HBL placerar sig på första plats i kategorin för bästa förstasida och på tredjeplats i klassen bästa featuresida.

Tidningarnas förbund utser varje år de bästa nyhetsartiklarna och de bästa nyhetssidorna. HBL får ta emot två pris, båda i tävlingen för nyhetssidor. I kategorin Bästa förstasida är HBL vinnare. KSF Medias flaggskepp belönas för sin förstasida från mitten av juli i fjol, som var en nyhetstät tid med stora nyheter ute i världen. Nyhetsuppslaget domineras av Turkiets flagga, med president Recep Tayyip Erdogans profil infälld i den vita cirkeln i mitten.

Juryns motivering lyder så här:

Uppslaget, som fokuserar på kuppförsöket i Turkiet, är rent, idén är underfundig och genomförandet är fint. Men använder på ett uppfinningsrikt sätt symbolerna och färgerna i Turkiets flagga och kombinerar dem med profilen av Erdogan. En stilig parad, där ett ämne får ta stor plats samtidigt som andra nyheter också syns. Man har undvikigt onödigt trixande, typografin fungerar fint.

– Det är lätt att vara bra när det annars går bra, men det är under tuffa tider som riktig styrka mäts. Med tanke på hur krävande fjolåret var för företaget med samarbetsförhandlingar och nedskärningar så gläder det mig extra mycket att redaktionens hårda jobb och kreativa ådra röner den uppmärksamhet och uppskattning de förtjänar, säger HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni.

Idéer bollas runt

Nyhetschef Marita Granroth var med i redaktionsarbetet samma kväll som den vinnande förstasidan om kuppförsöket i Turkiet utformades.

– Det var intensiva nyhetsdagar, knappt hade man hunnit dra andan efter den förfärliga lastbilsattacken i Nice den 14 juli, så kommer det misslyckade kuppförsöket i Turkiet och Erdogan griper chansen att städa bland domare och militäranställda, minns Granroth.

Förstasidan är resultatet av ett samarbete, som utvecklades under kvällens lopp.

– Diskussionen om hur vi skulle lösa första sidan inleddes med halvmånen och hur vi kunde använda den. Vår dåvarande layoutansvariga Rasmus Kyllönen tog fram ett första förslag som vi var tveksamma till. Så blev det tyst en stund och jag tror att både nattchefen Tim Johansson och jag tänkte: han kommer snart på nåt annat, nåt bättre. Och ja, så var det ju. Genialt att använda beståndsdelarna i den turkiska flaggan och Erdogans profil.

Enligt Granroth är det ofta så här det går till när något bra föds: idéer kastas fram, bollas runt, körs i papperskorgen gång på gång. Slutligen klaffar allt.

Tredje plats. HBL:s temasidor inför de olympiska spelen i Rio kom på tredje plats i kategorin bästa feature-sidor. De publicerades den 31 juli 2016. Grafiker och illustratör Cajsa Holgersson gjorde illustrationen till första sidan. Bild: HBL1

Arkivbilder på sin plats

Det massiva OS-paketet som HBL gav ut söndagen den sista juli inför OS-starten planerades ovanligt länge. Teamet bakom helheten bestod av Rasmus Kyllönen, Filip Saxén och Marita Granroth.

– Vi jobbade väl fram det under en veckas tid, säger Granroth och minns de dammiga dykningarna till det ännu inte digitaliserade bildarkivet i källaren på Mannerheimvägen 18.

Bild: HBL

Just fotarbetet i det gamla bildarkivet är en av de saker som juryn berömmer i det digra OS-paketet, som gick över flera uppslag. Så här motiverar juryn tredjeplaceringen:

Stilen på layouten och färgerna avviker från den vanliga nyhetstidningen och normen. Genomförandet är modigt, annorlunda och långt ifrån stelt. Riktningen är framåt, man har modigt prövat på nya former av featurelayout, även om detaljerna kunde vara mera finslipade. Färgspråket fungerar och arkivbilderna har använts på ett bra sätt.

Lokaltidningarna får också pris

Första plats. Västra Nylands första nyhetsuppslag den 3 november 2016. Bild: Skärmdump

Förutom HBL klarar sig också nyhetskoncernens andra tidningar bra. I tävlingen för bästa nyhetssidor bland mindre tidningar (med upplaga under 10 000 exemplar) går första priset till Västra Nyland för första nyhetsuppslag den 3 november 2016. Motiveringen lyder: Uppslaget utgör en stark helhet, där hierarkin mellan rubriker, bilder och andra element fungerar bra. Uppslaget har djup och harmoniska färger, till och med horisonten faller vackert på sin plats.

Andra plats. Östnylands förstasida den 5 november 2016. Bild: HBL

Andra plats i samma kategori går till Östnyland med sin första sida den 5 november 2016, som var en vanlig nyhetsvardag. Den utmärkta bilden på förstasidan fångar uppmärksamheten. Förstasidan ser genomtänkt och behärskad ut med ett stänk av humor. Rubriker, placeringar och typografin fungerar.

Trea i den klassen blir KMV-lehti från 6.10.2016, som har lyckats göra en vacker helhet av det svårhanterliga ämnet kommunala beslutsfattare.

Fakta

Bästa tidningssidorna

Förstasidan, upplaga över 10 000:

1. Hufvudstadsbladet 17.7.2016

2. Lapin Kansa, veckoslutsbilaga 30.1.2016

3. Kaleva 8.8.2016

Bästa featuresidorna, upplaga över 10 000:

1. Sunnuntaisuomalainen, 20.3.2016 – artikel om trängseln på daghemmen, illustrerad med ett rum fyllt av mjukisdjur

2. Turun Sanomat, kartgrafik 25.11.2016

3. Hufvudstadsbladet, OS-temasidor 31.7.2016

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03