Ta HBL-tåget till S:t Petersburg

Höjdpunkten. De läsare som bokar biljett på HBL-tåget kommer att avnjuta en middag i S:t Petersburg med den mycket uppskattade korrespondenten Anna-Lena Laurén som middagstalare. – Jag ser mycket framemot detta, hälsar Laurén. Bild: Cata Portin

Spännande, unikt och klimatsmart. Det kan man kalla HBL-tåget som tar nästan 300 läsare på en innehållsrik resa till S:t Petersburg i april. – Vi vill erbjuda våra läsare någonting extra. På ett högre plan handlar det om ett nytt sätt att finansiera vår kvalitetsjournalistik, säger chefredaktör Susanna Landor.

När Dagens Nyheter hyrde ett tåg och tog sina läsare på en resa genom Europa i somras kallades DN för pionjär av branschtidningen Medievärlden.

Nu följer Hufvudstadsbladet efter och erbjuder sina läsare en tågresa till S:t Petersburg.

– Vi vill erbjuda våra läsare någonting extra, säger chefredaktör Susanna Landor.

Närmare 300 läsare ryms med i de fem vagnar plus restaurangvagn som HBL har till sitt förfogande. HBL-tåget hängs på ett av VR:s ordinarie tåg och resan sker i samarbete med järnvägsbolaget.

– Tågresan är ett gyllene tillfälle för oss att lära känna och umgås med våra läsare, och läsarna får förhoppningsvis nya insikter och kunskaper av det program vi erbjuder. På ett högre plan handlar det om ett nytt sätt att finansiera vår kvalitetsjournalistik, säger Landor.

Tåget till S:t Petersburg avgår tidigt på morgonen torsdagen den 23 april. Under den cirka tre timmar långa resan kan man lyssna på och diskutera med HBL-journalisterna Tobias Pettersson, Katarina Koivisto och Annika Hällsten.

Pettersson är historiker och kommer att belysa S:t Petersburgs roll för Finland och Helsingfors, och den avgörande vändpunkt stadens grundande innebar för geopolitiken i hela Östersjöområdet.

– Jag kommer också att berätta om legenderna kring Grigorij Rasputin, tsarfamiljens gunstling, som mördades i S:t Petersburg, säger Pettersson.

Annika Hällsten är kulturjournalist och känd för sina litteraturvandringar i olika städer. Hon har också tidigare tagit HBL-läsarna på litteraturvandringar, då i Helsingfors. För S:t Petersburg skräddarsyr hon ett program med en särskild finlandssvensk prägel.

– "Finlands Dostojevskij" Tito Colliander föddes i S:t Petersburg liksom poeten Edith Södergran. Också Oleg Fabergé, medlem av den berömda ryska juvelerarsläkten, föddes och gick i skola i S:t Petersburg innan familjen tvingades fly och landade i finlandssvenska sammanhang i Finland, säger Hällsten.

Katarina Koivisto, redaktionschef, ekonomijournalist och tidigare bosatt i vårt östra grannland under Sovjettiden, agerar ciceron för ett besök i Finlandshuset:

– Handeln mellan Finland och Ryssland, och mellan Finland och Sovjetunionen, har alltid varit livlig. Finlandshuset i centrala S:t Petersburg samlar i dag företag och organisationer som jobbar för att främja handeln, säger hon och utlovar en spännande uppdatering av rysk ekonomi i skuggan av sanktionerna mot Ryssland.

Som socker i botten vankas middag i S:t Petersburg med HBL:s och DN:s gemensamma korrespondent i Ryssland, Anna-Lena Laurén. Hon kommer att tala om sina erfarenheter som korrespondent i det väldiga landet och om den bok hon skriver om de pågående proteströrelserna.

– Fortfarande vinner tjänstemännen oftast striderna. De kallar in polisen för att våldsamt skingra demonstranterna och ser till att ledarna dras inför rätta, anklagade för fabricerade brott. Folk blir rädda. Protesterna dör ut.

Men någonting är ändå förändrat.

– Protesterna dör inte ut varje gång. Nu för tiden vinner ibland folket.

Kan bli fler resor

Också chefredaktör Susanna Landor är med på resan, liksom vd Anna Hellerstedt, redo att lyssna på läsarnas synpunkter och önskemål gällande HBL.

– Vi hoppas att resan ska vara till både nytta och nöje, säger Landor.

HBL har redan tidigare ordnat läsarresor men skillnaden nu, jämfört med dem, är att programmet helt och hållet utgår från journalistiken och journalisterna. Det är också det man betalar det lilla extra för.

– Om det visar sig vara ett lyckat koncept som läsarna gillar är vi beredda att fortsätta, säger Landor.

Premiärresan är kort, tåget tuffar hemåt igen redan följande dag, den 24 april, efter en övernattning. Men inget hindrar längre resor i framtiden.

Att HBL tar tåget är också en markering för klimatet.

– Det är klart att vi som mediehus är för klimatsmarta lösningar så att välja tåget som färdmedel var givet, säger Landor.

För de praktiska arrangemangen svarar resebyrån OK-Matkat. Den som vill veta mer kan gå in på www.okmatkat.fi/hbl.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning