HBL delar ut nya och gamla böcker

HBL ska flytta – en trappa nedåt. Redaktionen får i mars nya utrymmen i tidningshuset på Mannerheimvägen 18. Ni läsare får gärna hjälpa till och bära hem några böcker – för vi har inte längre plats för dem alla.

Bokhyllor och soffbord i redaktionens entré har under de senaste veckorna fyllts av böcker, då journalisterna har tömt sina egna hyllor, skåp och arbetsrum. När flyttlasset går om en dryg vecka får alla böcker inte plats – redaktionens nygamla utrymmen på våning fyra i tidningshuset på Mannerheimvägen är klart mindre än dem vi har jobbat i hittills.

För att ge böckerna nya goda hem har vi valt att dela ut dem till er läsare. I samlingarna finns både fakta och fiktion, historiker och ordböcker, mycket skönlitteratur på svenska men visst finns här också verk på andra språk, främst finska och engelska.

– Största delen är romaner, här finns exempelvis deckare av Liza Marklund, Blockfesten av Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa och ständige Nobelkandidaten Philip Roths bok Amerika, nämner kulturchef Fredrik Sonck medan han plockar in några nya titlar i bokhyllorna.

Pärlor för alla och envar

Merparten av böckerna är under tio år gamla, många är olästa, några enstaka inte ens öppnade, men visst finns där också tummade och slitna exemplar, som ordböcker och några gamla pärmar med skrivregler. Har man tur hittar man någon finlandssvensk pärla som Toffe och hans vänner av Svenolof Karlsson eller Spring för livet – Stafettkarnevalens historik åren 1961–2010.

– Här ligger till exempel en dubblett av Birgitta Bouchts fina essäbok Konservatorns blick, en verkligt bra bok. Den och andra finlandssvenska böcker som är mer än fem år gamla kan vara svåra att hitta nån annanstans, tipsar litteraturredaktör Pia Ingström.

– Vi får in cirka 20–30 nya titlar i veckan till redaktionen och alla har vi inte möjlighet att recensera. Vissa böcker får vi dubbletter av. Det här är ett sätt att försöka hitta nya hem åt böcker som har samlats här under åren. Det vore synd om alla de här blev energiavfall, säger Sonck.

Böckerna är främst skönlitterära och skrivna på svenska, men i högarna kan finnas de mest oväntade fynd. Bild: Niklas Tallqvist

Böckerna står inte i någon sorterad och klar ordning, utan bilderböcker om kungabröllop står sida vid sida med konsthistoria och historiken om Vandas musikinstitut.

– Här har vi Vargskinnet av Kerstin Ekman. Den hade jag kunnat ta med mig hem, vargar är ju väldigt aktuella just nu. Dessutom är Ekmans bok Häxringarna en av mina stora favoriter. Och en episod ur Vargskinnet spelades också in som film med Peter Stormare i en av rollerna, berättar Sonck men låter ändå boken ligga kvar i hyllan.

Inga barnböcker

Några barnböcker finns inte bland titlarna, dels får vi in jämförelsevis lite barnlitteratur, dels donerade tidningshuset strax för jul många finskspråkiga barnböcker till insamlingar för barn i mindrebemedlade familjer.

– Men här har vi ett par ständiga klassiker, kollegerna Stefan och Staffans böcker På Hejsbook och Utskrattade, säger Sonck och håller upp två lättlästa och roliga pocketböcker.

HBL håller öppet hus i en timme onsdagen den 7 mars. Då kan läsare kliva in på redaktionen i våning 5 klockan 13–14. Adressen är som bekant Mannerheimvägen 18.

– Vi kommer inte att begränsa utdelningen, varje läsare får ta så många böcker hen själv orkar bära hem. Men man måste ta med sig egna kassar att bära dem i, på minner Fredrik Sonck.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03