HBL besökte svenska bibelbältet: Flit, frälsning och flyktingar

En 60 personers gospelkör med grånade damer och groove ramar in en partiledarutfrågning i Vårgårda i bibelbältet på Västgötaslätten. Och samtliga partiledare kommer. Bild: Moa Dahlin

Mellan Jönköping och Göteborg är det gospel och Gnosjöanda som gäller. I det svenska bibelbältet täljer man pengar på sina företag, men inte så att man stjälper sin medmänniska. Här härbärgerar frikyrkliga hem muslimska flyktingar. Här skaffar poliser afghanska ungdomar jobb. Men i valet nästa söndag är det långtifrån självklart att Kristdemokraterna tar hem spelet här.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utfrågades i frikyrkliga Vårgårda av riksevangelisten och författaren Britta Hermansson. "Du är i offside i flyktingpolitiken", sa pastorn bistert. Bild: Moa Dahlin

Det skymmer över Tånga hed, ett rosa kvällsljus i augusti över grågulnade torra fält. En kedja av bilar ringlar upp från Vårgårda centrum och parkerar i rader på hedens torra gräs.

"Hed" är i Sverige inte bara en naturslätt utan också ibland ett militärt exercisfält. Sedan regementena A2 och I15 har dragit härifrån och bygdens småkillar slutat leta tomhylsor är det ett ypperligt parkeringsfält för alla som i kväll har kommit för att höra Kristdemokraternas (KD) ordförande Ebba Busch Thor i Tångahallen.

Vi är i den västra ändan av det svenska bibelbältet på axeln Jönköping – Göteborg. Ur bilarnas baksäten plirar silvergrå församlingstanter, i församlingarnas invanda färdtjänst till mötena. Folk är klädda för sommarkväll, propert, prydligt men inte pråligt.

År 1968 höll rikspredikanten John Hedlund första gången partiledarutfrågningar i kristen regi och traditionen har hållit i sig i 50 år. Nu bjuder traktens starka frikyrkosamfund Equmeniakyrkan in. Också 2018 har partiledarna kommit allihop i tur och ordning, från Stefan Löfven till Jimmie Åkesson.

Flit, fromhet och gästfrihet kännetecknar Småland - sägs det. Bild från Uppgränna vid Vättern. Bild: Moa Dahlin

Inne i den till två tredjedelar fyllda hallen gungar en gospelkör med houseband i gång. Medelåldern i kören är inte alldeles låg men soundet är skarpt. Lite fel i låtvalet blir det i alla fall när Ebba Busch Thor i persikofärgad byxdress tågar in i sällskap med sina utfrågare, medan kören groovar på temat Herre, förbarma dig.

KD har haft rekordlågt stöd och politiska bedömare hann redan slå fast att partiet inte klarar fyraprocentsspärren till riksdagen. Den 31-åriga Busch Thor har ändå med ett ursinnigt arbete gjort väl ifrån sig i debatter och förtroendemätningar och – det finns en chans.

Rebecka Karlsson och Salome Landin hör till de ortsbor som passar på när alla svenska partiledare kommer till lilla Vårgårda på slätten österom Göteborg. Bild: Moa Dahlin

På stora skärmen har arrangörerna låtit barn på scoutläger ställa videofrågor. Melker, 10 år, frågar: "När vi har så mycket plats i Sverige, varför kan inte alla flyktingar som kommer hit stanna kvar? Hejdå!" säger han, med fräknar på näsan.

Ebba Busch Thor får tuffa frågor av sin utfrågare, riksevangelisten och författaren Britta Hermansson. Hon tar till en fotbollsterm kring asylfrågorna.

– Varför i all världen står du i offside, långt framför hela KD-laget? säger Hermansson.

KD har precis som Moderaterna gått närmare de populära Sverigedemokraterna med en sträng flyktingpolitik inför valet, hos KD dessutom med drag av kristen islamkritik. Det enda man flexar med är familjeåterföreningarna.

– För att kunna vara ett land som står för frihet måste vi kunna integrera. Vi måste också kunna ta upp frågor om kvinnosyn så inte förtrycket fortsätter här hos oss, säger Ebba Busch Thor. Vi måste ta de knepiga diskussionerna om värderingar. Då kan vi få en balanserad flyktingpolitik.

Efteråt, utanför hallen är Emma Smith, som till vardags står i Willys snabbköp nere i byn inte imponerad.

– Jag tycker det är dubbelmoral att man talar om alla människors lika värde och sedan sållar bland dem, säger hon.

Anders Lundell från grannsamhället Herrljunga säger att kvällen har påverkat hur han ska rösta. Mellan raderna läser man, som bland många HBL talar med, att Centerns Annie Lööf för någon kväll sedan har dragit det längre strået.

Albin och Lotta Andreasson från lantbyn Horla hör till Equmeniakyrkan som i 50 år har lyckats få alla partiledare på utfrågning med gospelsång och bön. I trakten inkvarterar folk asylsökande flyktingar hemma, säger de. Politiker i Stockholm som sympatiserar med det har röster att hämta. Bild: Moa Dahlin

Många här i trakten har inkvarterat afghanska ensamkommande ungdomar och det påverkar också vad man tänker i asylfrågor, tror de unga föräldrarna Lotta och Albin Andreasson från Horla utanför Vårgårda.

Ebba Busch Thor som hör till Svenska kyrkan och som har gått i Livets Ords friskola hemma i Uppsala har halvdansat med i gospelsångerna där inne. Men i övrigt verkar hon ha förblivit en skicklig men avlägsen politiker i kväll.

Tioåriga Melkers fråga förblev också obesvarad.

Sverige väljer 349 medlemmar till riksdagen. Det är samtidigt också kommunal- och landstingsval.

I kommunerna har man till skillnad från Finland en koalition som styr medan andra partier bildar opposition.

Sverigedemokraterna (SD) blir tre-i-topp i valet, men inget parti vill samarbeta med dem.

Ett parti behöver nå över 4 procent för att sitta i riksdagen. Kristdemokraterna (KD) hotar att falla ur riksdagen. Utan dem blir det svårt att bilda en borgerlig regering. Den nuvarande styrs av socialdemokrater (S) och gröna (MP).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning