HBL analyserar EU-valet i direktsändning

EU-valets efterspel. HBL-journalisterna Susanna Ginman och Sylvia Bjon analyserar valresultatet i HBL:s valstudio morgonen efter EU-valet. En rad spännande gäster tar plats i fåtöljerna bredvid dem. Häng med du också på måndag morgon kl. 7.30! Bild: Niklas Tallqvist

Hur gick EU-valet? Vilken partigrupp blev störst, de konservativa eller populisterna? Vilka finländska kandidater tar sikte på Bryssel? Lyckades SFP hålla sin plats? Och framför allt: vad betyder valresultatet för Europa?

Det och mycket mer får ni höra kloka kommentarer om i HBL:s valstudio på måndag morgon, den 27 maj, dagen efter EU-valet. Vi startar direktsändningen klockan 7.30 i hjärtat av HBL på Mannerheimvägen 18 och sänder i en timme. Du kan också titta på sändningen senare eftersom den ligger på HBL.fi under hela måndagen.

– Vi vill erbjuda HBL:s tittare en möjlighet att nysta upp valkvällens händelser och framför allt se resultatet ur olika perspektiv, säger nyhetschef Richard Nordgren.

Analyserna och eftersnacket i direktsändningen leds av HBL-duon Susanna Ginman och Sylvia Bjon. Ginman är till vardags chef för Opinionsavdelningen medan Sylvia Bjon jobbar som politisk reporter.

Som sakkunnig expert fungerar professorn i Europarätt Päivi Leino-Sandberg. Hennes forskning handlar om EU:s beslutsfattande och institutioner och hur man utövar makt i EU.

– Jag vill gärna diskutera hur man diskuterar EU eftersom jag saknar en saklig och kritisk EU-debatt som skulle göra EU bättre, säger Leino-Sandberg.

Spännande gäster kommer att avlösa varandra i morgonsoffan. En är SDP:s Eero Heinäluoma, en annan De grönas Ville Niinistö.

Också SFP:s Nils Torvalds är beredd att analysera valresultatet. Samlingspartiet representeras av Matilda af Hällström och Vänsterförbundet av Mia Haglund, som fört aktiva och synliga kampanjer i EU-valet.

– Vi försöker blicka framåt och få en bild av vad valresultatet betyder i praktiken, säger programledaren Susanna Ginman.

HBL bevakar givetvis också hur resultaträkningen framskrider redan under valdagen på söndag. I samarbete med nyhetsbyrån SPT rapporterar HBL från samtliga valvakor i Helsingfors. Pulsen, stämningen, resultaten och kommentarer får du på HBL.fi under hela söndagskvällen. På HBL.fi finns också en resultatservice där rösträkningen uppdateras i realtid. Och vi följer förstås med hur valet går i resten av Europa.

– Så jobbar vi naturligtvis också med papperstidningen som utkommer i tre upplagor, två på tryckt papper och en e-pappersversion, säger nyhetschef Nordgren.

– Den första upplagan tar fasta på förhandsrösterna och valkampanjen eftersom tryckpressen går i gång för tidigt för att vi ska ha de slutgiltiga resultaten.

Ett tips till alla prenumeranter är att ladda ner e-HBL eller gå in på HBL.fi.

– Om rösträkningen är lika snabb som tidigare borde vi ha resultatet för Finlands del i upplaga två och då kan vi också presentera de tretton invalda. I e-pappret som går i "tryck" senare ska allt relevant finnas, lovar Nordgren.

HBL fortsätter att analysera och kommentera valresultatet under veckan som följer.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning