HBL analyserar EU-valet i direktsändning

EU-valets efterspel. HBL-journalisterna Susanna Ginman och Sylvia Bjon analyserar valresultatet i HBL:s valstudio morgonen efter EU-valet. En rad spännande gäster tar plats i fåtöljerna bredvid dem. Häng med du också på måndag morgon kl. 7.30! Bild: Niklas Tallqvist

Hur gick EU-valet? Vilken partigrupp blev störst, de konservativa eller populisterna? Vilka finländska kandidater tar sikte på Bryssel? Lyckades SFP hålla sin plats? Och framför allt: vad betyder valresultatet för Europa?

Det och mycket mer får ni höra kloka kommentarer om i HBL:s valstudio på måndag morgon, den 27 maj, dagen efter EU-valet. Vi startar direktsändningen klockan 7.30 i hjärtat av HBL på Mannerheimvägen 18 och sänder i en timme. Du kan också titta på sändningen senare eftersom den ligger på HBL.fi under hela måndagen.

– Vi vill erbjuda HBL:s tittare en möjlighet att nysta upp valkvällens händelser och framför allt se resultatet ur olika perspektiv, säger nyhetschef Richard Nordgren.

Analyserna och eftersnacket i direktsändningen leds av HBL-duon Susanna Ginman och Sylvia Bjon. Ginman är till vardags chef för Opinionsavdelningen medan Sylvia Bjon jobbar som politisk reporter.

Som sakkunnig expert fungerar professorn i Europarätt Päivi Leino-Sandberg. Hennes forskning handlar om EU:s beslutsfattande och institutioner och hur man utövar makt i EU.

– Jag vill gärna diskutera hur man diskuterar EU eftersom jag saknar en saklig och kritisk EU-debatt som skulle göra EU bättre, säger Leino-Sandberg.

Spännande gäster kommer att avlösa varandra i morgonsoffan. En är SDP:s Eero Heinäluoma, en annan De grönas Ville Niinistö.

Också SFP:s Nils Torvalds är beredd att analysera valresultatet. Samlingspartiet representeras av Matilda af Hällström och Vänsterförbundet av Mia Haglund, som fört aktiva och synliga kampanjer i EU-valet.

– Vi försöker blicka framåt och få en bild av vad valresultatet betyder i praktiken, säger programledaren Susanna Ginman.

HBL bevakar givetvis också hur resultaträkningen framskrider redan under valdagen på söndag. I samarbete med nyhetsbyrån SPT rapporterar HBL från samtliga valvakor i Helsingfors. Pulsen, stämningen, resultaten och kommentarer får du på HBL.fi under hela söndagskvällen. På HBL.fi finns också en resultatservice där rösträkningen uppdateras i realtid. Och vi följer förstås med hur valet går i resten av Europa.

– Så jobbar vi naturligtvis också med papperstidningen som utkommer i tre upplagor, två på tryckt papper och en e-pappersversion, säger nyhetschef Nordgren.

– Den första upplagan tar fasta på förhandsrösterna och valkampanjen eftersom tryckpressen går i gång för tidigt för att vi ska ha de slutgiltiga resultaten.

Ett tips till alla prenumeranter är att ladda ner e-HBL eller gå in på HBL.fi.

– Om rösträkningen är lika snabb som tidigare borde vi ha resultatet för Finlands del i upplaga två och då kan vi också presentera de tretton invalda. I e-pappret som går i "tryck" senare ska allt relevant finnas, lovar Nordgren.

HBL fortsätter att analysera och kommentera valresultatet under veckan som följer.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning