Hazard har varit en riktig nitlott för Real Madrid

Eden Hazard har misslyckats totalt i Real Madrid. Bild: Pierre-Philippe Marcou

Gareth Bale lånades i höstas ut till Tottenham då Real Madrid ville bli av med en del av walesarens veckolön på 600 000 euro. Bale har, ibland lite orättvist, fått oerhört mycket ovett över sig i Madrid.

Bale har visserligen haft en hel del problem med skador men ändå gjort 251 matcher och 105 mål för Los Blancos, vunnit Champions League några gånger och ibland stigit fram då det krävts som mest.

Bale var, då han skrev på för Real världens dyraste spelare och har hela tiden bedömts mot den bakgrunden. Hans ovilja att lära sig spanska har knappast spelat honom i händerna i kommunikationen med den samlade pressen i Madrid och en del utspel har varit rent ut sagt ogenomtänkta.

Men Bale har ändå varit långtifrån den flopp han många gånger målats upp som.

100 miljoner euro kostade Bale då han anlände. Belgaren Eden Hazard betingade 115 miljoner euro då han sommaren 2019 anslöt från Chelsea.

Hazard, i dag 30, var för det mesta magisk i västra London men redan där började skadorna dyka upp. Belgaren har inte alltid gjort sig känd som någon träningsnarkoman och det hände att han dök upp på träningscentret med mera än en belgisk våffla runt midjan. Inte den proffsighet som krävs på den här nivån. För 20 år sedan kanske det gick men kravnivån på den yppersta toppen är numera så hysterisk att du inte kan slarva bort en endaste vecka.

Hazard uppges ha en veckolön på cirka 450 000 euro i Real Madrid. Han har stått på klubbens lönelista sedan den första juli 2019 och tjänat cirka 36 miljoner euro under den tiden. Speltiden uppgår till 2 176 minuter, 35 matcher och fyra mål. Det innebär en minuttaxa på 16 500 euro.

Hazard dök upp otränad sommaren 2019 och har haft enorma problem med skador ända sedan han anlände till den spanska huvudstaden.

Belgaren saknas också på lördagen då Real gästar ligaledande Atletico i en högintressant och oerhört viktig match.

Atletico har fem poäng ner till Real och Barcelona och en match till godo på både Los Blancos och Barca. Guldläge för Atleti alltså som ännu för en månad sedan såg ut som en säker ligamästare.

Men sen vände formkurvan neråt och också mot den bakgrunden var segern senast mot Villarreal oerhört viktig, inte minst på det mentala planet.

Hazard saknas alltså, likaså Sergio Ramos, Karim Benzema och Dani Carvajal.

Annars håller Real Madrids sjukstuga på att tömmas något efter en säsong som kantats av skador, skador och skador.

20 spelare i Real Madrid har missat minst en match på grund av skada denna säsong. 41 olika skadetyper har dokumenterats och mest alarmerande är att 30 varit muskelskador av olika slag. Att jämföra med Atletico Madrid som registrerat 17 skador på sina spelare under säsongen.

Skillnaden är lite för stor för att bara förklara med otur och slump. Real Madrids träningskomplex är ett av de finaste i världen och hos de vitklädda sparar man inte då det gäller läkare, fysioterapeuter, dietister och massörer. Men kanske att det ändå brister någonstans. Eden Hazard har exempelvis lidit av tre olika sorters muskelskador under säsongen. Och så har han också drabbats av coronaviruset. Belgarens tid hittills i Real är en enda lång katastrof.

Atletico Madrid-Real Madrid 17.10 på söndag i CMore.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning