Finland firar historiens första distansvalborg – så här ser det ut

Studerande från Aalto-universitetet satte mössan på Havis Amandas huvud på valborgsmässoaftonen. Men inspelningen gjordes i en studio i Sörnäs och sändes direkt på internet. Den riktiga statyn vid Salutorget fick vara i fred. Bild: Niklas Tallqvist

Trots coronarestriktionerna fick Havis Amanda sin studentmössa också i år – fast virtuellt, som det heter. Polisens och regeringens uppmaningar hade gått hem. I Helsingfors var gator och parker öde.

Regeringen har vid upprepade tillfället poängterat att fler än 10 personer inte får träffas under pågående coronaepidemi. Och på valborgsmässoafton gapade Salutorget tomt. Enstaka fotgängare passerade förbi för att se en mösslös Havis Amanda, som polisen hade spärrat av.

Evenemangen hade i stället flyttats till internet. Tidigt i programmet talade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Vi träffas inte, utan är hemma. Däremot kan vi se fram emot kanske världens bästa distansvalborg, sade han.

– Jag är knappast den enda som saknar en vanlig valborg. Och visst kan det kännas som att man börjar uppskatta saker ännu mer, när man inte får dem.

Han citerade Tove Jansson och sade att saker och ting brukar bli bra till slut, bara man orkar vänta.

Poliser och journalister

Där tiotusentals personer vanligen brukar samlas i Helsingfors på valborgsmässoafton, påminde staden nu mer om hur det ser ut på midsommar. Förutom några studentmösseprydda personer och ett stort pressuppbåd skvallrade inget om vilken dag det var.

Pressuppbådet var stort vid Havis Amanda. Bild: Dann Pettersson

Inga stora folksamlingar alltså, men några festglada personer vimlade i Esplanadparken där bänkar var upptagna och något enstaka gäng satt i gräset.

Den enda grupp som hade stark representation vid springbrunnen var journalister och fotografer. Trots de rådande förhållandena och den tomma staden var stämningen relativt uppsluppen.

Ole Martela har firat valborg vid Salutorget i Helsingfors i trettio år – och säger att han därför inte ville göra ett undantag heller i år. Bild: Niklas Tallqvst

Överkonstapel Jari Hunnakko säger att folk verkar följa de regler som presenterades av polisen och staden tidigare i veckan.

– Nå som du ser så är det ganska folktomt och lugnt i alla fall så ännu, säger Hunnakko vid sjutiden på kvällen.

Förutom polisbilar var polishästarna också på plats. Här uppvaktas överkonstapel Jari Hunnakko av sina fyrbenta kollegor. Bild: Dann Pettersson

Om läget förändras kommer polisen att använda mjuka metoder för att skingra folksamlingarna.

– Vi kommer att tala och se till att informera om den rådande situationen och be att förordningarna respekteras, säger han.

Borgmästaren i parken

Brunnsparken var om möjligt ännu folktommare än centrum. Några motionärer rörde sig i parken och framför Brunnshuset hade många poliser samlats.

Under den digitala sändningen då Havis Amanda hade fått sin mössa såg det ut som om Jan Vapaavuori befann sig på Senatstorget – ja just där. Men i verkligheten stod Havis Amanda hela tiden kvar på sitt ställe, och Vapaavuori, ja, honom hittade HBL i Brunnsparken en stund senare.

Han säger sig vara nöjd med hur det ser ut i staden. Avsaknaden av folkmassor tyder på att invånarna följer reglerna.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori hoppas att folk ska hållas hemma också på första maj. – Man ska ju fira vappen, det är ju klart. Men den här gången så gör man det närmast hemma med familjen. Bild: Dann Pettersson

Kvällen ser ut att förlöpa lugnt och Vapaavuori hoppas att de festsugna fortsätter på samma linje på första maj.

– Det tycks vara tomt mer eller mindre överallt och verkligen lugnt och det är något man verkligen får vara tacksam över.

En del tekniska problem fanns det med livesändningen över Helsingforskanalen. Enligt Vapaavuori berodde det på att så många försökte titta samtidigt.

– Jag antar att det var en succé, säger han om cyberfesten.

Själv kommer Vapaavuori att fira valborg tillsammans med poliserna, medan han kanske har något annat program för första maj.

– Man ska ju fira vappen, det är ju klart. Men den här gången så gör man det närmast hemma med familjen.

Vanligen samlas här tiotusentals personer för att fira in våren på valborgsmässoafton. I år är Havis Amanda avspärrad och folk hade hörsammat uppmaningen att gärna festa, men det hemma. Bild: Niklas Tallqvist

"Tack Senatstorget"

Klockan 19 drog en konsert med rappduon JVG i gång virtuellt. Bandet spelade konserten mot en greenscreen, så att det för tittarna såg ut som att en scen hade byggts på Domkyrkans trappor.

Evenemanget var öppet för alla, och man kunde skapa en egen karaktär och dansa till musiken.

– Tack Senatstorget, ser bra ut! Ta hand om er själva, era nära och kära! ropade Ville Galle, en av artisterna.

Omkring 200 000 personer tittade på konserten.

Så här såg det ut när rapduon Jare Brand och Ville Galle uppträdde under valborgsmässoafton. Bild: HBL

Folk verkar ha hållit sig hemma även på andra håll i landet. I ett pressmeddelande skriver polisen att folk har rört sig utomhus i avsevärt mindre utsträckning jämfört med tidigare år.

"Människor har varit i farten främst ensamma eller i sällskap på några personer. Livligast och flest människor har det varit i köpcenter och hypermarketar."

Ungdomarna får beröm för att ha uppfört sig mycket lugnt och grupper på över tio personer har inte observerats.

"På allmänna platser har det varit lugnt och polisen har knappast alls behövt ingripa i folks firande. Vi fortsätter så här i morgon!", skriver polisen på Twitter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning