Havis Amanda fick sin vita mössa – se HBL:s livesändning här

Flera tusen valborgsfirare följde med mösspåläggningen av Havis Amanda i Helsingfors centrum på tisdagskvällen. HBL sände live från Esplanadparken.

Redan klockan 17 tvättades Havis Amanda, i år med miljövänlig tvål, uppger arrangörerna.

Aalto-universitetets studentkår som hade äran att lägga den vita mössan på Havis Amandas huvud. Bild: Niklas Tallqvist

Det var Aalto-universitetets studentkår som hade äran att lägga den vita mössan på Havis Amandas huvud klockan 18. Traditionen med officiell mösspåläggning har pågått sedan 1951 men redan på valborgsmässoaftonen 1909 lär hon ha fått en vit mössa på huvudet. I flera år skedde mösspåläggningen i smyg under natten till den första maj.

HBL:s sändning inleddes bra men när det var dags för skulpturen att äntligen få sin mössa kraschade uppkopplingen eftersom nätverket blev överbelastat.

Fontänskulpturen Havis Amanda orsakade en av Finlands mustigaste kulturskandaler när den gjorde sin entré i Helsingfors 1908. Här kan du läsa om skandalen.

Hållpunkterna och väderutsikterna för kvällen hittar du här.

Även i Åbo är firandet i gång. Läs mer här:

Valborg började vid midnatt – Åbo Akademis Studentkår firar i traditionella tecken

Aalto-universitetets studentkår som hade äran att lägga den vita mössan på Havis Amandas huvud. Bild: Niklas Tallqvist

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning