Havets beskyddare fokuserar på tjuvfisket

Havets vän. Peter Hammarstedt är redo att offra livet för havens innevånare. Framgång räknar han i hur många valar, hajar, havssköldpaddor och andra marina djur som räddas under en kampanj. Bild: Bruno Ehrs

Svenske Peter Hammarstedt är ansiktet utåt för den globala miljöorganisationen Sea Shepherd. I en ny bok är han huvudkaraktären som viger sitt liv åt att skydda havets innevånare. Hammarstedt ägnar alla sina vakna stunder åt livsuppgiften.

Han tar en bit av bönbiffen på Chutney och tuggar den långsamt. Södermalmsrestaurangen som bara serverar vegetariska rätter är ett av Peter Hammarstedts stammishak. Den ligger nära enrumslägenheten på Söder och ligger inom ramarna för hans strikta vegandiet.

– Numera är jag mera samlad och praktisk, svarar Hammarstedt på frågan om han kan beskriva sig själv i dagsläget.

När han som 18-åring gick med i miljöorganisationen Sea Shepherd, känd för sin aktiva ståndpunkt mot alla som hotar havens marina djur, såg bilden annorlunda ut. Då var han "en person som skulle rädda världen".

Som liten flyttade han runt mycket med familjen till länder som Kuwait, Saudiarabien, Storbritannien och Kina, eftersom Hammarstedts pappa Lars jobb för teknikföretaget ABB ständigt innebar nya placeringar. Som sjuåring kom Hammarstedt till amerikanska Pennsylvania som blev basen i tio år. Språket har hjälpt honom i hans många roller inom Sea Shepherd, som bland annat kampanjledare, kapten och styrelseordförande. Fortfarande tänker han främst på engelska och växlar svenskan med amerikanska och kommer ofta av sig när han pratar modersmålet.

Först Greenpeace

I den amerikanska skolan mobbades den kortväxte svensken med glasögonen och de "annorlunda kläderna". Utsattheten under tonåren ledde till att han själv ville hjälpa utsatta och försvarslösa människor, och så småningom djur. Han blev vegetarian och förespråkare för miljö- och rättvisefrågor. När Hammarstedt var 17 gick familjens flyttlass tillbaka till Sverige och Stockholm blev den nya basen. I USA hade han redan gått med i Greenpeace och fortsatte med organisationen i Stockholm. Samtidigt ville Island återuppta jakten på vikval och Hammarstedt ansökte om att få delta vid en Greenpeacekampanj till ön i Atlanten, men fick inget svar. Då beslutade han sig för att gå med i en organisation vars aktivister har beskyllts för att vara radikala miljöterrorister eftersom de har förstört utrustning och rammat och sänkt fartyg.

Ansikte. Inom Sea Shepherd har Peter Hammarstedt med åren fått allt mer ansvar för informationen utåt. Bild: Bruno Ehrs

Hammarstedt tar lätt på kritiken mot Sea Shepherd och förklarar att ingen person någonsin har kommit till skada på motståndarsidan. Precis som sina kollegor är Hammarstedt redo att offra livet för havens innevånare och räknar framgång i hur många valar, hajar, havssköldpaddor och andra marina djur de lyckas rädda under kampanjerna. I alla fall såg det ut så tidigare. På sistone har det som Hammarstedt vill att organisationen ska göra förändrats en hel del.

Överfisket engagerar

Nu ligger Hammarstedts drivkraft i stället i att komma tillrätta med det globala överfisket. Våra oceaner töms på arter som haj, tonfisk och svärdfisk, och IUU-fisket (illegalt, orapporterat och oreglerat) uppges omsätta över 20 miljarder euro årligen. Det motsvarar minst 20–40 procent av den totala legala världsfångsten.

– Det är lätt att skylla på asiatiska länder men EU har inte rena händer heller, berättar Hammarstedt.

Titeln på den nya boken är Jakten på Thunder. Den av Interpol svartlistade Thunder var en ombyggd trålare utrustad för att klara olika slags djuphavsfiske. Den ägdes av den galiciska maffian. I december 2014 började vad som skulle bli världshistoriens längsta jakt – från det isiga havet utanför Antarktis till de tropiska vattnen vid Västafrikas kust intill ministaten São Tomé och Príncipe. Hammarstedt, kapten ombord på ett av två Sea Shepherd-fartyg, förföljde Thunder i 110 dagar under 10 250 sjömil innan den chilenske kaptenen sänkte den ökända trålaren för att undanröja bevis på olagligt fiske i Antarktis. Den utdragna jakten är den röda tråden genom boken. Efter all medieuppmärksamhet som skapades kring den har världen äntligen börjat få upp ögonen för det globala fiskeproblemet, menar Hammarstedt.

– Femtio procent av världens befolkning är beroende av fisket som näring eller proteinkälla. Utfiskningen påverkar oss alla.

Hammarstedt vill i framtiden fokusera på Afrika, vars naturresurser utnyttjas av både EU och asiatiska länder. Under 2017 kommer Sea Shepherd att patrullera i västafrikanska Gabon och São Tomé och Príncipes vatten och samarbeta med ländernas kustbevakningar och myndigheter. Sea Shepherd har världens största privata flotta med åtta fartyg och Peters mål är att båtarna ska motarbeta IUU-fisket längs både Väst- och Östafrikas kuster.

– Vi vill expandera till Ekvatorialguinea och Kongo-Brazzaville och har blivit inbjudna till Kenya, Tanzania, Somalia och Somaliland.

Paul Watson grundade

Många förknippar Sea Shepherd med den kanadensiske grundaren Paul Watson. Det var han som bad Peter Hammarstedt att bli ett nytt ansikte utåt för organisationen 2012, och allt eftersom 66-årige Watson blir äldre får Hammarstedt "allt mer plats i organisationen".

Handlingar räknas. Redan under uppväxten i USA gick Peter Hammarstedt med i Greenpeace, men han ville se mera direkta aktioner. Bild: Bruno Ehrs

Nyligen öppnade Hammarstedt en egen Facebooksida som på en dryg månad fått 11 000 följare. Egentligen gillar han inte att synas offentligt. Scenskräcken och obehaget att tala inför människor är något han ofta tampas med. Inom kort ska han vara med i den norsk-svenska pratshowen Skavlan, med över två miljoner tv-tittare. Hammarstedt har sagt att han vill ha intervjun på engelska, eftersom han känner sig mest bekväm då.

– Jag vill säga rätt saker och inte skämma ut alla våra stödmedlemmar som ser ett hopp i vad jag säger.

Hans intensiva schema och tempo med 80 timmars arbetsveckor lämnar inte mycket tid för lediga stunder. Senaste semestern upplevde han i amerikanska nationalparker för över två år sedan och drömresorna till Grönland och Etiopiens berg känns avlägsna. Som företrädare för Sea Shepherd har han besökt ett 50-tal länder. Livsstilen passar hans "rastlösa själ som tycker det är jobbigt att vara för länge på en plats".

Inspirerad. "Jag har världens bästa jobb", säger Peter Hammarstedt som har en framskjuten position i Sea Shepherd. Bild: Bruno Ehrs

Är du inte rädd att gå in i väggen?

– Jag var nära för ett och ett halvt år sedan när jag reste mycket, arbetade med fundraising och samtidigt var kampanjkoordinator.

De senaste 14 åren har Hammarstedt varit del i ett livsprojekt som kommer fortsätta livet ut.

– Jag tyckte att jag hade världens bästa jobb som 18-åring när jag under fem månader skrapade rost i maskinrummet på ett Sea Shepherd-fartyg. Jag har fortfarande världens bästa jobb, skillnaden nu är att jag tar mer ansvar.

Var ligger din drivkraft nu?

– För tio år sedan räckte det med att vi räddade hundratals valar i Antarktis. Nu vill jag ha en mer långsiktig lösning. Jag vill investera i vårt och mitt arv.

Ålder: 32.

Bor: På Södermalm i Stockholm, när han inte reser jorden runt på uppdrag av Sea Shepherd.

Född: I Västerås.

Familj: Singel. Mamma, pappa, lillasyster.

Aktuell: Boken Jakten på Thunder där Peter Hammarstedt är huvudkaraktär släpps i Sverige den 22 februari.

Sea Shepherd

En ideell miljöorganisation med huvudsäte i Amsterdam. Organisationen startades 1977 i Vancouver av kanadensaren Paul Watson. Han hade blivit utesluten ur Greenpeace för att han ville se mera direkta aktioner. Organisationens mål är att skydda dess "klienter": marina djurarter och deras ekosystem.

Miljöorganisationen är fristående utan statligt stöd och är beroende av donationer från privatpersoner och företag. Ett par tusen arbetar som volontärer utan lön. En liten grupp är anställda, däribland Peter Hammarstedt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning