Torvalds och Hautala missnöjda med EU-beslutet om upphovsrätten – "Dåligt och obalanserat"

Heidi Hautala Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Europaparlamentarikern Heidi Hautala (Gröna) är missnöjd över resultatet i EU-parlamentets omröstning gällande upphovsrättsdirektivet.

– Det är en besvikelse. Det här blev inte en stor och nödvändig förnyelse av digitaliseringen där balansen mellan upphovsrättigheterna för kreativ produktion och användarnas rättigheter skulle vara i balans, säger Heidi Hautala i ett pressmeddelande.

Enligt Hautala har hela processen kring upphovsrätten kantats av ett starkt lobbande och en inflammerad konflikt mellan de två parterna där båda anklagat den andra parten för att via lobbare ha lyckats påverka resultatet. Hon säger att en särskild öppenhet borde ha tillämpats i en så kontroversiell process som denna.

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) är inne på samma linje. Han röstade nej till upphovsdirektivet och kallar förslaget dåligt och obalanserat.

– Frågan har länge varit kontroversiell. Dagens omröstning var den slutliga och tyvärr är resultatet dåligt. Lagstiftningen skapar oklarheter kring vilka regler som egentligen ska gälla. Indirekt leder direktivet också till att internetplattformar kommer att hamna i en för stark position gentemot till exempel författare och kreatörer, säger Torvalds.

Torvalds har tillsammans med en grupp kollegor från olika partigrupper jobbat för att åstadkomma förändringar i lagstiftningsförslaget. Bland annat ville de radera den omdiskuterade artikel 13, som riskerar leda till att internetplattformar använder sig av olika sorters filter.

– Artikel 13 är så vagt formulerad att internetplattformarna egentligen inte har så många andra val än att använda sig av filter, om de vill undgå ansvar för upphovsrättsbrott. Det råder nu mycket osäkerhet kring vad det här lagförslaget egentligen kommer att innebära för upphovspersoner, för internetföretag och för vanligt folk. Det kan leda till att osäkerheten avgörs i en lång domstolsprocess, säger Torvalds.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning