Hattrickhjälten Joel Kiviranta tog Dallas till semifinal

Dallasspelarna jublar efter Joel Kivirantas (tredje från vänster) avgörande mål. Bild: Jason Frranson/AP-TT

Efter tre mål av Joel Kiviranta kunde Dallas vinna den sjunde och avgörande kvartsfinalen med 5–4.

Dallas mot Colorado blev en rysarkvartsfinal.

Efter att i två raka matcher ha missat chansen att avgöra serien tvingades Dallas till en avgörande match mot laget från Denver. Och den matchen gick hela vägen till förlängning.

Där avgjorde Joel Kiviranta. Efter nästan åtta minuters förlängningsspel fick han från bara någon meters håll ett skottläge och satte pucken i målvakten Michael Hutchinsons vänstra kryss. Det var Kivirantas tredje mål för kvällen, hans första hattrick i NHL-karriären.

– Ett helt oförglömligt ögonblick. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig inför matchen. Det var första gången jag spelade en sjunde och avgörande match och det kände som en vanlig match. Men väldigt kul, säger Kiviranta på presskonferensen efteråt.

Hoppade in som reserv

Finländaren är en högst oväntad hjälte, och var sist in i laget inför matchen, när han fick hoppa in i stället för skadade Andrew Cogliano.

– Hade jag förväntat mig ett hattrick? Nej, säger tränaren Rick Bowness.

– Om jag vore en så smart tränare hade jag plockat in honom i laget mycket tidigare. Men nu har han ju goda chanser att få spela nästa match.

Kiviranta hade själv tagit Dallas till förlängningen via två kvitteringar, först till 2–2 efter det att André Burakovsky hade gett Colorado ledningen, och sedan, med bara 3.30 kvar att spela av ordinariespeltid, till 4–4.

I och med segern har Dallas för första gången sedan 2008 tagit sig till semifinal. Där väntar Vegas, som senare under natten besegrade Vancouver med 3–0. Första semifinalmötet spelas natten mot måndag, finsk tid.

Östra konferensen:

Tampa Bay–Boston, Tampa Bay vidare med 4–1 i matcher.

Philadelphia–New York Islanders, 3–3 i matcher. Nästa match natt mot söndag svensk tid.

Västra konferensen:

Dallas–Colorado, Dallas vidare med 4–3 i matcher.

Vegas–Vancouver, Vegas vidare med 4–3 i matcher.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning