Hattricket banade väg för Källmans flytt – intresserade klubbar i Nederländerna och England

Från Ekenäs till Åbo och ut i Europa. Benjamin Källman har landat i ett turbulent Dundee FC och förväntas panga in mål i Skottland. Det är lite pirrigt.– Men pressen är positiv, säger han.

Den 4 augusti satte Benjamin Källman in tre mål då FC Inter vann över IFK Mariehamn. Sedan gick det snabbt. Bara 13 dagar senare presenterades han som Dundee FC:s senaste nyförvärv. Däremellan hann den Ekenäsbördige anfallaren förlänga kontraktet med FC Inter, övergången är alltså frågan om ett lån med köpoption.

– De hade följt med mig en längre tid, i månader. Dundee tog kontakt efter matchen mot IFK Mariehamn. Antagligen var det hattricket som var det sista beviset, säger den utpräglade målskytten som gjorde åtta mål i ligan i år.

En som kommer att sakna Källman i Inter är anfallspartnern Timo Furuholm, som lade upp en bild på en barbröstad Källman efter att flytten blev klar. "Här ringer Källman till Skottland efter hattricket och dikterar villkoren för flytten", lydde den medföljande texten på Twitter.

Källman skrattar.

– Det var nog inte Dundee som jag talade med då.

Intresse i Nederländerna

I fjol slog Källman igenom på högsta nivå i Finland och satte in nio ligamål. I år fortsatte de lovande uppvisningarna och tanken om en flytt mognade.

– Jag har hört att man inte ska stanna för länge, för möjligheterna kommer inte alltför ofta, sade Källman till SPT i maj.

Han utvecklar tankegångarna kring transfern:

– Jag hade det bra, men kände att den finländska fotbollen inte gav mig så mycket för att föra mig framåt. Min övergång handlade mest om att en flytt är optimal för min utveckling, säger 20-åringen med ett förflutet i EIF och Honka.

Källman var ett hett byte på transfermarknaden. Den lovande juniorlandslagsspelaren hade kontakt med klubbar både i England och i Nederländerna. Samtalen med en klubb i den nederländska högstaligan Eredivisie beskriver Källman som allvarliga. Klubben ville ändå att Källman skulle spela i en annan roll än Dundee talat om. Den skotska klubben hoppas att Källman ska bli lagets förstaanfallare.

Han är mycket nöjd med att ha flyttat till Skottland.

– Jag tycker att det är en bra medelväg – ett steg uppåt och en klubb jag får spela i. Den skotska högstaligan är bra om man får speltid, så det här är en perfekt möjlighet på en bra nivå.

– Det gör gott för människan att pröva på nya utmaningar. Det kommer att vara tufft, men så vill jag ha det.

Ska leverera direkt

Dundees förhoppningar om övergången är tydliga: Källman ska spela och göra mål – gärna direkt.

Dundee – som slutade nia i fjol – har inlett säsongen med två förluster i ligan och har bara gjort ett mål på de tre senaste matcherna. Källman förväntas råda bot på problemen i målskyttet. Nyförvärvet trissade upp förväntningarna då han presenterades.

– Jag kan göra målen, sade Källman enligt The Courier.

Förväntningarna på Källman, som ska vänja sig vid en ny liga och för första gången spela utomlands, är höga. Han erkänner att han känner lite press – positiv sådan.

–  De ser inte mig som en ung spelare som kommer hit för att utvecklas, utan som en som ska fixa deras problem. Det är både positivt och negativt.

Men debuten blev inte precis någon dröm. Källman spelade en halvlek mot Ayr i ligacupen. Matchen slutade 0–3 på hemmaplan och Dundee sågade sig själv på Twitter genom att kalla uppvisningen en mardröm.

Källman manar till lugn.

– Laget spelade bra i de första seriematcherna, men bollen har inte gått in i mål. Så länge laget fortsätter spela bra kommer målen att komma. Förhoppningsvis är det jag som är svaret, det vore optimalt.

Vilka är dina första intryck av fotbollen i Skottland?

– Tempot är tufft, men nivån är väldigt spelbar för mig. Jag märkte direkt att det här är ett ställe jag kan utvecklas på. Det är hela tiden framåt, framåt och mycket löpning.

Tanken är att flytten till Dundee ska vara en mellanetapp. Källman drömmer om större sammanhang och högklassigare ligor. Några vassa säsonger i Skottland kan öppna dörrarna till fina klubbar.

Hur känns fotobollslivet just nu?

– Det har varit lite stressigt med flytten, men nu känns det riktigt bra. Jag har nått en milstolpe i livet och det känns som om jag är på rätt väg.

Benjamin Källman

Född: 17.6.1998 i Ekenäs.

Representerade EIF och FC Honka innan flytten till Åbo och FC Inter inför säsongen 2016.

Gjorde två mål under debutsäsongen i ligan 2016. I fjol blev det nio ligamål och i år nätade Källman åtta gånger i ligan för FC Inter.

Är en nyckelspelare i U21-landslaget och gjorde debut i A-landslaget i vintras, då Finland vann över Jordanien med 2-1 i en träningsmatch.

Har kontrakt med Inter fram till 2020. Övergången till Dundee är ett ettårigt lån med köpoption. Dundee får fritt välja om klubben vill köpa Källman efter säsongen.

Dundee FC

Grundades 1893.

Smeknamn: The dark blues.

Hemmastadion: Dens Park med en kapacitet på 11 850 åskådare.

Främsta meriter: Blev skotsk mästare säsongen 1961/1962 och vann cupen 1909/1910. Har vunnit ligacupen tre gånger.

Slutade nia i ligan i fjol.

I laget spelar bland andra Steven Caulker, som tidigare representerat bland andra Tottenham, Swansea, QPR och Liverpool. Finländska landslagsmittfältaren Glen Kamara spelar också för klubben,

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03