Hatten av för Bollförbundet

Ari Lahti träffade mitt i prick då han sade nej till Qatar. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Misstag begår vi alla. De smarta lär sig av dem, de mindre begåvade gör om samma misstag.

Bollförbundet väljer att skippa januarilägret i Qatar. Efter ramaskriet i fjol ville man inte orsaka ett väldigt populärt landslag en onödig imageförlust. Smart tänkt för detta var ett beslut med hög belöning och låg risk.

Ett inställt landslagsläger utan Europaproffsen är inget som på något sätt påverkar lagets slagkraft i EM på sommaren. Det är ju inte så att Tim Sparv och Joona Toivio skulle tappa samarbetsförmågan för att man inte får spela ett par träningsmatcher ihop i januari. I och för sig är det inte ens sagt att duon skulle få tillstånd att träna med landslaget i januari. Datumen är inte sanktionerade av Fifa och därmed behöver inte klubblagen släppa i väg sina spelare alls om de inte vill.

Och ett landslagsläger med spelare endast från den inhemska ligan tjänar inget syfte alls.

Bollförbundet har med ljus och lyfta sökt efter motståndare ner till Marbella. Det nordiska samarbetet föll samman som det berömda korthuset då bland annat Sverige väljer att åka ner till diktaturens Qatar. Ett svagt beslut på alla sätt och knappast ett som alls försvarar de traditionella svenska tankegångarna om hjälpsamhet och öppenhet.

Qatar lockar med förstaklassig service, lyxiga hotell och en väldigt liten nota att betala för de gästande länderna. Och vädret är bättre i öknen, runt 25 grader i januari. I Marbella är det runt 15 grader, det kan vara uppemot 20 och sol men det sydspanska vädret är inte det mest pålitliga i januari.

Moraliskt sett är Spanien att föredra 101 gånger av 100. Varför Sverige inte kunde gå med på Marbella i stället för Doha är svårt att förstå. Skulle vara intressant att höra den officiella versionen. Om det finns en sådan. Om det svenska Fotbollsförbundet har externa PR-konsulter på sina lönelistor är det dags att se över just de utgifterna. Sämre PR kan ett landslag inte få.

Qatars miserabla människorättsläge, den unkna synen på kvinnors jämställdhet och ett rättsligt system som inte på något sätt kan kallas modernt är några ypperliga orsaker att vända oljediktaturen ryggen. Någonstans hoppas man fortfarande att Fifa skulle ändra sig och flytta VM 2022 någon annanstans men det lär aldrig hända. Pengarna som cirkulerar kring VM är för stora för att ett par tusen döda gästarbetare skulle spela någon större roll i sammanhanget. Att de som är vid liv lever under slavlika förhållanden intresserar inte heller ordförande Infantino eller Fifa nämnvärt.

Bollförbundet och landslaget tog det enda rätta beslutet. Att landslaget inte samlas förrän i mars påverkar inget alls.

För Qatar spelar Finlands beslut naturligtvis ingen roll alls. Men man skulle ju hoppas att de större fotbollsnationerna skulle följa Finlands exempel. Sverige till att börja med.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning