Hästen och hästfolk invaderar Brunnsparken

I ett unikt samarbete mellan trav- och ridsporten visar hästvärlden upp sig i miniatyrformat den 20-21 maj i Brunnsparken i Helsingfors. Evenemanget, som är gratis, är riktat till hela familjen. 150 hästar är på plats och arrangörerna väntar sig sammanlagt 30 000 besökare.

Genast inledningsvis är det på sin plats att lugna dem som ofta brukar röra sig i Brunnsparken. De skador storjippot kan åsamka naturen i parken verkar vara under kontroll. Pekka Engblom, som är ansvarig för parkerna i Helsingfors stad, säger att arrangemangen är en utmaning, Men han har varit med om större slitage på naturen. Till exempel president Urho Kekkonens begravning hösten 1986 innebar mycket jobb för stadens parkavdelning.

– Vi skyddar Brunnsparkens gräsmattor med specialtyg och 900 ton sand. Alla deltagare har lovat se till att hästgödseln städas undan. Avföring är vi ju vana vid i parkerna nära havet i och med gässens framfart, säger Pekka Engblom. Han anser att valborgsmässofirandet är en större belastning på parken. Cirka 50 000 personer brukar då hålla till i Brunnsparken.

Omvandlingen av Brunnsparken till tävlingsarenor för trav- och ridhästar inleds inkommande måndag. En vecka senare borde parken vara återställd i sitt nuvarande skick.

Fakta

Populär hobby

Det finns cirka 74 200 registrerade hästar i Finlands Hippos, takorganisationen för hästuppfödning och travsport i Finland.

Antalet varmblodiga ridhästar är 19 500, ponnyer 10 400, kallblodiga finska hästar 19 200 och varmblodiga travhästar 25 100.

Den finska hästen som är en egen hästras användes ursprungligen som arbetshäst. Nu används finnhästen både som rid- och travhäst.

Hästar och ridning är 160 000-170 000 personers hobby.

Det finns över 500 ridföreningar runt om i landet med totalt cirka 45 500 medlemmar av vilka 63 procent är seniorer och 37 procent juniorer.

Mer än 9 av 10 som ägnar sig åt ridning är kvinnor eller flickor.

I hästnäringen rör sig cirka 830 miljoner euro per år och näringen sysselsätter 15 000 personer på del- eller heltid.

Det finns cirka 16 000 stall i Finland. I siffran är också små så kallade hemmastall medräknade.

Rid- och hästsporten är speciell i och med att män och kvinnor tävlar som jämlikar i samma tävlingar. Voltige, där 1-7 voltigörer utför gymnastiska övningar på häst i rörelse är ett undantag.

Källa: Finlands Ryttarförbund

Evenemanget är en hyllning till hästen och speciellt den finska hästen som jubileras i år precis som Finland 100 år. Visserligen fyller den finska hästens stambok 110 år i år.

Lär att ta ansvar

En av beskyddarna för evenemanget, Hästar i Brunnsparken, är den finska hästen, Esu, en 15 år gammal hingst från Ummeljoki i Kouvola. Hästens ägare Heini Kuukka är glad över att få visa upp sin häst i centrum av Helsingfors för alla som är nyfikna på vad hästen som hobby kan ge människan.

– Åtminstone har hästarna lyckats hålla mig borta från dåligheter. Hästen lär människan ansvarskänsla och att det gäller att jobba hårt och målmedvetet för att nå resultat, säger Kuukka.

Esu är ett exempel på hur mångsidig den finska hästen är. Den är skolad till arbetshäst, travhäst och dressyrhäst. Esu har dessutom deltagit i tävlingar i distansritt och nybörjare kan ledas omkring på den.

Jutta Salmi har varit travkusk nästan hela sitt liv. Det betyder att hon sitter i sulkyn (en lätt kärra) bakom hästen i travlopp. Hon började köra travponnyer i sex års ålder. Det var för nitton år sedan.

– Hästar är hela livet för mig. Jag håller till mycket på travbanan i Vermo i Alberga. Det hästarna har lärt mig är tålamod och långsiktighet. Det är dessutom roligt att syssla med en sport där kvinnor och män tävlar i samma klasser. Det är fråga om en jämställd sport, säger Salmi som är med i Brunnsparksjippot med sin shetlandsponny, Ekslätts Sacrifice.

Tag käpphästen med

Evenemanget Hästar i Brunnsparken erbjuder program för hela familjen. Alla som kan gå och hoppa kan ta sig en runda på Finlands största käpphästarena som byggs upp bredvid Brunnshuset. Att rida käpphäst är en hobby som har uppstått i Finland och nu sprids till andra länder. Majoriteten av utövarna är flickor i åldern 10-18 år. Men, informationschef Sonja Holma på Finlands Ryttarförbund, säger att vem som helst kan syssla med det. Käpphästridning kräver kondition, benstyrka och kroppskontroll för att klara av dressyr och hoppning.

Vid sidan av tävlingar mellan ridskolor där elever tävlar mot sina lärare ordnas det ponnytävlingar och en Grand Prix klass där många av landets främsta hoppryttare deltar. Den som är intresserad av att spela på hästar kan spela på Grand Prix klassen eller på någon av travtävlingarna som ordnas på gräsplan mellan havet och Brunnshuset.

Veikkaus är med som en av arrangörerna av storevenemanget. Petri Huikko, ansvarig för Toto och bordsspelen på Veikkaus säger att spel på hästar inbringade 70 miljoner euro år 2016.

– Det är pengar som kommer finländarna till del i form av olika välfärdssatsningar, säger Huikko.

Bild: Cata Portin

Picknick på bergen

Det är inte vilka travare eller travkuskar som helst som deltar i tävlingarna i Brunnsparken. Publiken kan få smakprov på två av Finlands tre mest vinstrika travkuskar. Antti Teivainen, som kallas Gas-Antti på grund av sin accelerationsförmåga, har 7000 segrar bakom sig. Ari Moilanen kommer på plats nummer tre i ranking. Hästen Order by Boss är den som vunnit mest av de hästar som deltar i Citytravtävlingen i Brunnsparken. Hästen har vunnit 120 000 euro. Travtävlingen ordnas med flygande start på en 250 meter lång bana. Varmbloden startar på lördag och finnhästarna på söndag.

Islandshästarna erbjuder också publiken hisnande fart och fladdrande manar. Det ordnas tävlingar i passlöpning. Islandshästen skiljer sig från andra hästar med det att den har två extra gångarter, tölt och passgång. Den flygande passgången är snabbare än galoppen.

– Paradplats för att följa med tävlingarna är klipporna nedanför Ursa. Hoppas många tar picknick med sig och sitter där. Det går också att köpa mat på platsen. Men om man vill äta på Brunnshuset, Ursula eller Carousel måste man göra förhandsbeställningar, säger Fred Sundvall, generalsekreterare för Ryttarförbundet och en av primusmotorerna för evenemanget.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33