Hästarna travade in i centrum

Två Tarjor. President Tarja Halonen är stolt över sin egen finnhäst 13-åriga Tarja. Hästen Tarja är utbildningshäst på det statliga ridinstitutet i Ypäjä. Nu representerar Tarja den finska hästrasen på evenemanget Hästar i Brunnsparken. Bild: Cata Portin

Nyfikenheten på vad hästar och människor kan göra tillsammans lockade tusentals personer till Brunnsparken. Det bästa var förstås den efterlängtade sommarvärmen. Men hästens mångsidighet imponerade på publiken.

Med böljande hår och graciös, svävande galopp närmar sig 13-åriga Nea Pulkkinen det 80 centimeter höga hindret. Hon hoppar och fortsätter den vackra galoppen en bit efter hindret. Hon stannar sin häst och ger mjukt efter på den spända tygeln. Koncentrationen och allvaret är imponerande. Nea rider sin egen häst, käpphästen Spyro. En fläckig häst som hon själv har sytt.

– Jag har två käpphästar och en levande häst. Det roliga med käpphästar är att med dem kan man kombinera handarbete och sport. Jag har dessutom stor nytta av min käpphästhobby för min ridning på riktig häst. Det att jag rider käpphästar ger mig bra kondition, säger Nea Pulkkinen.

Ännu en seger. Order by Boss är Citytravtävlingarnas vinstrikaste häst. Den har hittills tjänat in 120 000 euro. Nu kom en seger till. Kari Venäläinen och Jenni Kantanen är nöjda. Bild: Cata Portin

Pulkkinen kommer från Imatra och är hela veckoslutet i Helsingfors för att delta i evenemanget Hästar i Brunnsparken.

Hennes mamma, Erja Miikki och Tanja Hynninen är imponerade av hur stort område hästarna och alla hästevenemang har fått till sitt förfogande.

– Bågskytte till häst tyckte vi om att se på. De finska hästarna är alltid underbara. Här är mycket av dem och det är roligt, säger Erja Miikki.

Både ock. Nea Pulkkinen har sytt sin käpphäst, Spyro, själv. Hästen går både dressyr och hoppning. Hemma i Imatra har Nea en riktig häst, Briljant. Det är en hopphäst. Bild: Cata Portin

Presidenthästen Tarja

President Tarja Halonen verkar också kunna tala sig varm om den finska hästens goda egenskaper. Och hon vet vad hon talar om eftersom hon är den stolta ägaren till det 13-åriga stoet Tarja. President Halonen fick hästen i present några år innan den finska hästens stambok fyllde 100 år, 2007. I år firar finnhästen sina 110 år samtidigt med det tio år yngre Finland.

– Jag äger den första presidenthästen som är registrerad som arbetshäst. Urho Kekkonens hästar var varmblodiga orlovtravare. Tarja har fått ett hingstföl som heter Huima. Det är en ridhäst, säger Tarja Halonen.

Hästen Tarja som är utbildningshäst vid ridinstitutet i Ypäjä har skolats av Jari Ansio, som är travlärare. Han säger att Tarja lämpar sig för alla aktiviteter.

– Till lynnet är hon som finnhästston brukar vara lugn, målmedveten, men i vissa situationer mycket envis, så där som kvinnor brukar vara, säger Jari Ansio.

Monté för små. Att rida travlopp har blivit populärt också i Finland. Här visar Piia Espa på sin shetlandsponny hur det går till. Bild: Cata Portin

Voltige – gymnastik till häst

Det går också att gymnastisera med och på en häst. Den grenen inom ridsporten heter Voltige.

När flickorna i Team Veera gymnastiserar på finnhästen Sorrex travar hästen lugnt fram i en ring kring Aime Nederström-Alanko. Publiken på Brunnsparkens klippor bryr den sig inte om. Sorrex har varit med i många Volitige-tävlingar både i Finland och utomlands. Hemmastallet är i Vichtis. Där övar sig cirka 15 elever på gymnastikrörelser till häst.

– Vi torrtränar utan häst ganska mycket. Det går att göra rörelserna på en voltigebock. Barn kan börja med den här sporten när de är 5-6 år. Egenskaper som behövs och som utvecklas är smidighet, styrka, koordinering mot och koncentration, säger Aime Nederström-Alanko.

Nästan Robin Hood. Det är inte Robin Hood i Sherwoodskogen utan Marko Suhonen på Luna Lukas "Luke" i Brunnsparken. Luke är en före detta travhäst som specialiserats till bågskyttehäst. Bild: Cata Portin

Hanna Pikkuhookana har hållit på med Voltige i fem år. Hon tycker bäst om att tävla och att märka att hon utvecklas.

I Harvias hästbastu som är installerad precis bredvid Café Ursula står Hevillä och njuter. Undre läppen hänger och hästen ser just så avslappnad ut som man kan bli om man sitter 20 minuter i 70 graders bastu.

Jouko Tarviainen som äger både hästen och en liknande bastu hemma i Saarijärvi säger att det är en gammal tradition i Finland att låta hästen bada bastu.

– Hästen var ju det största och viktigaste redskapet som hjälpte till i skogs- och jordbruket förr i tiden. Det gällde att ta väl hand om hästen. Om människor mår bra av bastu så gäller det också hästar, säger Tarviainen.

Mångsidig sport. Gymnastik till och med häst, Voltige, är mångsidigt. Hanna Pikkuhookana balanserar på Sorrex i galopp. Bild: Cata Portin

Spel på hästar

Mot eftermiddagen blir stämningen på Brunnsparksbergen och i allén mellan Brunnshuset och havet påtagligt tätare och en nervositet sprider sig bland de frivilliga funktionärerna.

Stora världen och pengarna kommer med i bilden. In på den provisoriska travbanan kantad av stålstaket kommer några av landets travstjärnor travande sida vid sida. Nu är det hård fart som gäller. Hästarna verkar en aning uppskärrade av den främmande omgivningen och banan som kräver fullbroms efter 150 meter fullspurt. Publiken bevittnar en historisk händelse. Den första Citytravtävlingen ordnas i Helsingfors centrum. Det går dessutom att satsa pengar på hästarna. Spelet stängdes klockan 13.38 och starten kan gå.

Parvis tävlar hästarna mot varandra. Vinnaren går vidare. Tempot är hisnande trots den korta banan.

För travhästar är galoppen en förbjuden gångart. Omständigheterna lockar fram en hel del galopp. Vinnaren blir den i USA födda varmblodstravaren Order by Boss med Kari Venäläinen vid tyglarna och Jenni Kantanen som tränare.

Evenemanget Hästar i Brunnsparken fortsätter på söndag. Programmet pågår klockan 9-17.

Bekantar sig. Den som inte hann bekanta sig med hästarna och allt man kan göra med dem hinner göra det under söndagen. Program pågår från 9 till 17. Bild: Cata Portin

Gammal tradition. Först i 30 grader, sedan i 70 grader. Det är hästens bastutemperaturer. Finnhästen Hevillä älskar bastu, berättar Jaana Komulainen Bild: Cata Portin

Roligast av allt. Käpphästarna blir allt mer populära i Finland. Här hoppar Louna och Isla med sina hästar på Finlands största käpphästarena. Bild: Cata Portin

Spänning i luften. Order by Boss (hästen till vänster) var trogen sitt namn och gjorde som travkusken Kari Venäläinen hoppades, nämligen vann den historiska starten, Brunnsparkens Citytrav. Bild: Cata Portin

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning