Hassan Zubier försökte rädda liv – möter nu gärningsmannen i rätten: "Jag vill att han ska se mig"

Hassan Zubier är tillbaka i Åbo för andra gången sedan augusti då hans liv vände, som han säger, 180 grader. Det är oklart om och när han kan börja jobba igen. En del dagar är tunga och mörka men han säger att det gäller att komma igen. – Genom att man kämpar låter man ju dem inte vinna. Vi får aldrig låta de här individerna vinna. Bild: Tatu Lertola

I augusti hamnade svenska Hassan Zubier mitt i knivattacken i Åbo. Nu är han på plats för att i rätten möta den gärningsman som gjorde honom rullstolsbunden. – Han ska se mig. Jag gör det för offren och för att visa att vi aldrig kommer att ge oss.

ÅBO En nästan två veckor lång husbilssemester är inne på sin sista dag, och om några timmar ska färjan ta dem tillbaka hem till Stockholm. Det har blivit glass vid åstranden, och ännu finns det tid för en promenad på Salutorget för Hassan Zubier, hans sambo, svärmor och sju veckor gamla son.

Plötsligt tar fredagseftermiddagen, och hela hans liv, en vändning som han inte kunnat tänka sig.

Den kvinna han precis har passerat, och haft ögonkontakt med, ligger på marken. Hon knivhuggs. Den knivattack som åklagaren kommer att se som mord och mordförsök i terroristiskt syfte har inletts.

Kvinnan, som Zubier försöker rädda livet på, blir det första dödsoffret. Hassan Zubier överlever, men har fått men för livet.

När han försöker stoppa gärningsmannen gör denna ett första utfall mot Zubier, och han återkommer medan Hassan Zubier försöker stilla kvinnans blodflöde. Zubier sparkar bort honom.

Gärningsmannen ger sig också på sambon och trots att det egentligen knappt borde vara möjligt – Zubier är allvarligt skadad – stiger han upp, går mot mannen och skriker till honom att sluta.

– Då tänker jag att nu dör jag, men jag lyckas vända sidan till. Han träffar axeln två gånger och det sista hugget kommer i bröstet, berättar han när vi möts i Åbo åtta månader senare.

Hassan Zubier är fokuserad på att rädda kvinnans liv, och uppfattar inte så mycket av det som händer på torget. Men en gång möter han Abderrahman Bouananes blick.

– Han såg bestämd ut, nästan som i trans skulle jag säga.

Hassan Zubier säger att den största sorgen för honom är att han inte kan sköta sitt lilla barn som tidigare på grund av sina skador. Bild: Tatu Lertola

Inte samma pappa

Vi träffas dagen före rättegången mot Bouanane inleds i fängelset i Åbo i dag måndag. Svensk-engelsmannen Hassan Zubier tänker vara på plats under hela processen, och hörs den här veckan i rätten.

– Om jag orkar ska jag vara med varje dag. Han ska se mig och jag visar: vi ger oss aldrig. Vi är inte rädda för att gå ut eller vara någon annan än den vi är.

Han är beredd på att det kommer bli tungt, men har å andra sidan gått igenom skeendena vid torget för sig själv otaliga gånger, sekund för sekund: handlade han rätt?

Därför hade han kunskapen och beredskapen att agera direkt i Åbo. Dessutom säger han sig vara uppfostrad att hjälpa till.

– Jag är ingen speciell människa, men kanske har ett civilkurage. I det här fallet har det kostat fruktansvärt mycket. Men jag skulle göra om det utan att tänka.

Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har en sorg på grund av mina skador, men ibland kostar det att ha ett medmänskligt perspektiv.

Ryggmärgen är skadad så att Zubier är rullstolsbunden, kraften i armarna är betydligt försvagad och smärtorna är ständiga.

– Jag känner inte när jag är kissnödig och nummer två fungerar inte alls.

Den ersättning han yrkar på för bestående men är också högre än finska statens maximigräns. Han ser det som att skadeståndet vid en terrorattack borde vara högre. Han vill börja arbeta igen, men när och om det blir möjligt är oklart. Inkomstbortfallet är stort.

Tyngst för Hassan Zubier är ändå att han inte kan ta hand om sitt barn som tidigare, då pappas famn gav den bästa trösten.

Individer

Hassan Zubier har blivit kallad hjälte. Han säger sig ha fått tusentals meddelanden över internet där folk vill tacka honom för hans insats och på stan kommer många fram till honom.

Så sent som i lördags ringde en kvinna som sade att han med sitt agerande kan ha räddat hennes barns liv. Tonåringen befann sig också på torget.

Själv säger han att han inte ser sig som en hjälte och inte heller har valt att bli känd. I synnerhet i början kändes uppmärksamheten obekväm. Men han bestämde sig fort för att det också innebär en möjlighet för honom att kämpa för offren och mot rasism.

Zubier anser att gärningsmännen vid terrordåd får för mycket uppmärksamhet, även om det är offren som har råkat illa ut.

Enligt honom tar Finland bättre hand om de drabbade än Sverige, där han för en pappersexercis bland annat om rehabilitering, men menar att det ändå finns en hel del kvar att göra. Han föreslår en skild personlig handläggare som sköter alla kontakter med försäkringsbolag, myndigheter, läkare och hyresvärdar.

– Ett terrordåd är en attack mot demokratin och staten. Då har staten skyldighet att se till offren.

Förutom offren och anhöriga – i Åbodådet två döda, åtta skadade och femton målsägande – har också andra drabbats. Hassan Zubier säger att han har träffat killar med Mellanösterbakgrund i Åbo som har berättat att folk kan spotta på dem, eller gå över till andra sidan gatan för att inte behöva möta dem – kanske av rädsla.

Abderrahman Bouanane är från Marocko. Hassan Zubier har med en pappa från Egypten rötter i Mellanöstern. Pappan var troende muslim, han själv är ateist.

– Rasism är ett mycket allvarligt tillstånd i ett land. Det är otroligt viktigt för alla att inse att de som gör dåden är individer, det är inte alla muslimer. Det finns kristna extremister också, det finns extremister inom alla religioner.

Rättelse 23.8.2018 klockan 20.15: Uppgifter om Hassan Zubiers yrkesverksamhet och militärerfarenhet har tagits bort. Zubier har inte varit i FN-tjänst i Bosnien, Mali eller Afghanistan. Hans erfarenhet från det svenska försvaret är militärtjänstgöringen. Han uppger i augusti 2018 att han har arbetat som ambulanssjukvårdare men detta för många år sedan. Zubier är inte specialistsjuksköterska vilket stått i artikeln.

Hassan Zubier betonar att han tycker det är viktigt att den åtalade Abderrahman Bouanane får en rättvis och rättssäker rättegång, men anser att det annars är för mycket fokus på gärningsmännen vid terrordåd. Han är målsägande, enligt åtalet försökte Abderrahman Bouanane döda honom och han utsattes för mordförsök i terroristiskt syfte. Bild: Tatu Lertola

Knivattacken i Åbo är det första terrordådet med jihadistiska förtecken i Finland.

Det var fredagen den 18 augusti som tio personer knivhöggs på och kring Salutorget i Åbo, två till döds.

Abderrahman Bouanane står åtalad för mord och mordförsök i terroristiskt syfte. Han anser själv att han utförde ett terrordåd när han gick lös med två knivar. Hans försvarsadvokat bestrider ändå det och menar att rätten ska avgöra om kriterierna uppfylls.

Hittills har ingen dömts för terrorismbrott i Finland och lagen är inte alldeles entydig. Åborättegången kan därför bli ett prejudikat.

Rätten måste bland annat bedöma om Bouanane haft för avsikt "att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning". Dessutom ska gärningen vara "ägnad att allvarligt skada en stat eller en internationell organisation".

Rättegången pågår till 15 maj. I början av processen är fokus på förloppet, gärningen och de målsägande. I maj viks åtminstone en hel dag till juridiken kring terroristbrott.

Med motiveringen säkerhetsskäl hålls rättegången i fängelset i Åbo.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning