Hassan vägrade svara på frågor

Sifan Hassan har tränats av Alberto Salazar Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Stjärnlöparen Sifan Hassan, som har tränats av den nu dopningsavstängde tränaren Alberto Salazar, vann sitt försöksheat på 1 500 meter.Sedan vägrade nederländskan att svara på frågor i den mixade zonen på VM-arenan i Doha. Svarade gjorde däremot Konstanze Klosterhalfen som är i samma team.

I ett skriftligt uttalande har Hassan, som tog VM-guld på 10 000, tidigare sagt att hon är chockad över nyheterna om avstängningen av Salazar:

"Jag vill poängtera att utredningen fokuserar på perioden innan jag gick med i Oregon-projektet och att den därför inte har någon koppling till mig", säger hon.

I startfältet på 5 000 meter fanns också en löpare från Alberto Salazars team Nike Oregon Project, tyskan Konstanze Klosterhalfen. Hon är vidare till final efter ett starkt lopp i det andra heatet. Till skillnad från Hassan stannade Klosterhalfen i den mixade zonen och svarade på frågor från ett stort antal journalister.

– Vi kan inte uttala oss mer om det här, vi vet inte något mer om det. Vi koncentrerar oss på loppen och hoppas att vi kan visa med våra prestationer hur bra vi tränar, säger hon.

Klosterhalfen kom till laget förra året i november och säger att alla blev väldigt chockade över nyheten att Salazar stängts av.

– Men vi vet inte mer och kan inte säga något mer. Hassan kanske påverkas mer av det här eftersom Salazar är hennes tränare, min tränare är Pete Julian, men vi är i samma team och vi hoppas att vi kan prata mer om våra lopp, säger hon.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning