Hassan Rohani varnar Trump om kärnavtalet

Irans president Hassan Rouhani varnar Donald Trump för att bryta mot kärnenergiavtalet som ingick 2015.Bild: EPA/Irans presidentämbet

Irans president Hassan Rohani skickar en varning till USA och Donald Trump, som vid upprepade tillfällen har hotat säga upp kärnavtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

– Vi kommer inte att vara först ut med att bryta mot avtalet, men de (USA) ska vara medvetna om att de kommer att få ångra sig om det bryter det, sade Hassan Rohani under en konferens som hålls med anledning av nationella kärntekniksdagen i Teheran.

Trump har tidigare sagt att USA ska dra sig ur avtalet 12 maj om inte Irans kärnenergi- och robotprogram begränsas ytterligare.

– Vi är mycket mer beredda än vad de tror och om de bryter avtalet kommer de att få se resultatet av sitt beslut inom en vecka, mindre än vecka, sade Rohani.

Förutom USA har även Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina, Ryssland och EU skrivit under avtalet med Iran, som innebär att landet ska reglera sitt kärnenergiprogram. Alla aktörer utom USA är överens med FN:s atomenergiorgan om att Iran har hållit fast vid sina åtaganden sedan avtalet ingicks 2015.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33