Israel anklagas för mord på "hjärnan bakom atombombsprojektet"

Irans president Hassan Rohani anklagar Israel för att ligga bakom mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh. Bild: TT-AP

Efter mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh anklagar Iran öppet ärkefienden Israel.

I fredags dog den framstående forskaren efter ett angrepp mot en bil han färdades i utanför huvudstaden Teheran. Fakhrizadeh har i väst pekats ut som hjärnan bakom de försök att bygga atombomber som Iran har anklagats för.

Mordet utfördes av Israel, med stöd av USA, säger president Hassan Rohani enligt statlig tv i Iran.

"Än en gång har den globala arrogansens händer, med den sionistiska regimen som inlejd usurpator, fläckats av blodet från en av våra söner", säger Rohani i ett skriftligt uttalande, enligt sändningen.

Hittills har Israel avböjt att kommentera mordet. Inte heller relevanta myndigheter i USA har uttalat sig – men den avgående presidenten Donald Trump har retweetat flera Twitterinlägg om händelsen.

"Iran kommer att svara"

Iranska ledare har hotat med hämnd för attentatet mot kärnfysikern, som enligt iranska medier avled på sjukhus efter att ha blivit skjuten.

– Var så säkra, Iran kommer att svara på vår forskares martyrskap vid ett lämpligt tillfälle, säger Rohani i ett tv-sänt tal, rapporterar västerländska nyhetsbyråer från Teheran.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, efterlyser skipad rättvisa och säger att kärnfysikerns värv kommer att fortgå. Han uppmanar att:

"Brottet ska följas upp. Gärningsmännen och de ansvariga ska straffas. Martyrens vetenskapliga och tekniska insatser ska fortgå, inom alla områden han var verksam", enligt Khameneis officiella sajt.

Israels ambassader har höjt beredskapen efter hoten, enligt den israeliska nyhetstjänsten N12. Utrikesdepartementet vill inte kommentera den uppgiften.

Mohsen Fakhrizadeh. Bild: Lehtikuva-AFP

Risk för konfrontation

Fakhrizadehs död befaras kunna provocera fram en ny konfrontation i Mellersta östern under Donald Trumps sista tid som president i USA. Detta kan i sin tur komplicera den tillträdande presidenten Joe Bidens hopp om att återskapa den bättre relation med Iran som fanns under Barack Obamas presidentskap.

Rohani säger att dådet inte får hindra landets utveckling.

"Mordet på martyr Fakhrizadeh visar våra fienders förtvivlan och djupet i deras hat. Hans martyrskap ska inte bromsa våra prestationer", säger han i det skriftliga uttalandet, enligt statlig tv i Iran.

Med USA:s kommande maktskifte kan det internationella kärnavtalet med Iran åter aktualiseras. Trump beslutade att USA skulle lämna avtalet när han tillträdde, men Biden har sagt att han är öppen för att åter ansluta landet om Iran återgår till att fullfölja sina åtaganden.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har, med bara några veckor kvar på posten, rest runt i Mellanöstern för att samla stöd för Trumpregeringens utstakade kurs. Israel har tydligt motsatt sig att kärnavtalet återupplivas.

Avtalet, JCPOA, undertecknades av Iran, de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. I korthet skulle det innebära att Irans kärnenergiprogram skulle regleras och kunna övervakas, varpå internationella sanktioner mot landet skulle dras tillbaka.

Detonerad bomb

Enligt Irans statliga medier attackerades Mohsen Fakhrizadeh på en väg nära Absard, en ort i huvudstadsprovinsen Teheran. Gärningsmän beskrivs ha legat i bakhåll och detonerat någon form av bomb mot en bil han färdades i, varpå eldstrider bröt ut. Fakhrizadeh uppges ha skadats allvarligt och sedan avlidit på sjukhus.

Irans främsta motståndare har tidigare hållit fram Mohsen Fakhrizadeh som hjärnan bakom ett atombombsprojekt som Iran anklagas för att ha drivit i det fördolda fram till år 2003. Iran har konsekvent nekat till att ha bedrivit någon sådan forskning inom ramen för sitt atomenergiprogram.

Han är den ende forskare som blev namngiven i det internationella atomenergiorganet IAEA:s "slutgiltiga bedömning" av Irans kärnenergiplaner, år 2015. Där beskrevs det hur Fakhrizadehs roll var att överse verksamhet "till stöd för en möjlig militär dimension inom (Irans) kärnenergiprogram". IAEA har också velat träffa honom, men inte fått möjlighet till det, då Iran sagt att han inte har något med programmet att göra.

"Kom ihåg namnet"

Irans ärkefiende Israel har särskilt och länge pekat ut denna verksamhet – det som kallats Amad-planen – som en förtäckt kärnvapenutveckling.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämnde Mohsen Fakhrizadeh i ett uppmärksammat framträdande förrförra året, där han lade fram påstådda belägg för iranska kärnvapenplaner vid en presskonferens och sökte hamra in budskapet.

– Kom ihåg det namnet, Fakhrizadeh, sade Netanyahu då.

Reuters har begärt en kommentar från Netanyahus kansli, men inte fått någon sådan.

"Vill komplicera"

Mordet på Mohsen Fakhrizadeh är en i raden av drag från den sittande USA-regeringens sida som tycks syfta till att stöka till det för den som komma skall, säger Robert Malley, rådgivare i Iranfrågor till den tidigare presidenten Barack Obama.

– Ett skäl är helt enkelt att orsaka Iran så mycket skada som möjligt, ekonomiskt och till dess kärnenergiprogram, medan de kan. Och ett annat kan vara att komplicera president Bidens möjligheter att återuppta diplomatin och kärnavtalet, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning