Harvey mot Texas med full kraft – starkaste orkanen på tolv år hotar oljeraffinaderier

Satellitbilden visar orkanen över Mexikanska golfen. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /NASA/Worldview HANDOUT

Flera amerikanska städer uppmanar invånarna att evakuera sina hem. Stormen Harvey har nått orkanstatus och är på väg mot kusten i Texas och Louisiana.

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att Harvey "snabbt intensifieras" och skapar potential för "livshotande och ödeläggande" översvämningar. Stormens centrum beräknas nå land på lördag förmiddag, och börjar med kraftiga vindar tidigt på morgonen.

Harveys starkaste ihållande vindar uppmättes på torsdagen till närmare 39 meter per sekund.

Orkanen, som hittills graderas som kategori 1 kan vara en kategori 3-orkan när den når land, med vindar på runt 58 meter per sekund. Det blir i så fall den starkaste orkan som når USA:s fastland på tolv år.

Personal evakuerad

Harvey hotar även en tredjedel av USA:s oljeraffineringskapacitet, och tvingar energibolag att vidta försiktighetsåtgärder och evakuera personal från olje- och gasplattformar i området.

Närmare 90 centimeter regn väntas i vissa delar av Texas.

Texasguvernören Greg Abbot har utlyst nödläge i flera områden, i syfte att snabbare kunna sätta ut räddningsresurser där det behövs.

Myndigheter i Houston, den största staden i stormens väg, räknar inte med att behöva utfärda evakueringsorder men väntar sig kraftiga regn i upp till fem dagar. Stadens skolor håller stängt till på måndag.

Väntar översvämningar

Harvey väntas också översvämma New Orleans i Louisiana, där orkanen Katrina dödade mer än 1 800 människor 2005.

New Orleans borgmästare Mitch Landrieu säger att räddningsfordon, sandsäckar och båtar står redo, men att inga evakueringsorder hittills har planerats.

– Vi måste bara vara säkra på att vi är förberedda på kraftiga regn under nästa vecka, säger han.

I Louisiana har hundratals båtar placerats ut runt om i staten, och mer än en halv miljon sandsäckar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning