Hårt tryck på Ryssland inför Syrienomröstning

Sergej Lavrov. Bild: EHTIKUVA / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Trycket växer på Moskva att inte stoppa en FN-resolution om vapenvila i Syrien. Utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland är redo att ställa sig bakom resolutionen, men uttrycker samtidigt kritik mot förslaget.Tysklands och Frankrikes ledare vädjar direkt till Vladimir Putin.

FN:s säkerhetsråd ska i dag, fredag, rösta om en resolution om vapenvila i den syriska enklaven östra Ghouta i Syrien. Omröstningen skulle ha ägt rum klockan 18 finsk tid, men har skjutits upp flera gånger. Senaste beskedet är att den ska ske 21.30, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Resolutionen har lagts fram av Sverige och Kuwait. In ni det sista pågår intensiva förhandlingar för att övertala Ryssland att inte stoppa ytterligare en FN-resolution om Syrien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att den ryska delegationen är beredd att rösta ja. Men samtidigt kritiserar han förslaget. USA och dess allierade har vägrat att ändra resolutionen så att den innehåller garantier om att rebellerna kommer att följa vapenvilan, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

EU vädjar

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i ett brev till Rysslands president Vladimir Putin vädjat om ryskt stöd för FN-resolutionen. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor i det franska Élyséepalatset.

Samtidigt manar EU:s ministerråd till en omedelbar vapenvila och att humanitär hjälp ska släppas in i östra Ghouta.

"EU saknar ord för att beskriva fasorna som befolkningen i östra Ghouta upplever" heter det i uttalandet.

Sista chansen?

FN:s säkerhetsråd misslyckades på torsdagen med att komma överens om en resolution som innebär att flyganfallen över östra Ghouta stoppas i 30 dagar.

Syftet är att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura vädjar ännu en gång om ett eldupphör i Syrien. Staffan de Mistura säger i ett uttalande att de "fasansfulla" bombningarna av östra Ghouta och urskiljningslösa granatbeskjutningen av Damaskus måste upphöra. Ett eldupphör måste följas av att humanitär hjälp släpps in i östra Ghouta, och tillåta evakueringen av skadade och sjuka från området.

Staffan de Mistura vill även att den så kallade Astanaprocessens tre garanter – Ryssland, Iran och Turkiet – möts inom kort för att återinföra nedtrappningszoner i Syrien.

Hundratals döda

Förslaget om en vapenvila i hela Syrien kommer efter de senaste dagarnas kraftiga bombningar och raketbeskjutning av rebellkontrollerade östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus. Sedan den 18 februari har över 400 människor dödats och mer än 2 000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Många sjukhus i området har slagits ut, enligt människorättsorganisationer.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46