Hårt slag mot restaurangerna

Niklas Engblom säger att personalen behöver minska betydligt. Han är också rädd för krisens efterdyningar, och befarar minskad konsumtion och lågkonjunktur. Bild: Niklas Tallqvist

Coronakrisen slår hårt mot restaurangbranschen. Redan nu är det tomt på barer och restauranger, och snart tvingas de stänga för annat än hämtmat.

Alla landets restauranger, kaféer, barer och nattklubbar ska nu stängas för att hejda coronaepidemin. Förbudet gäller till 31 maj, men kan förlängas till att vara maximalt tre månader.

På tisdagen verkade det som att den lagstiftning som behövs ska ha hunnit klubbas av till lördagen. På onsdagskvällen meddelade statsminister Sanna Marin att den tidtabellen ändå inte är möjlig.

På regeringens presskonferens vädjade hon ändå upprepade gånger till restaurangägarna att stänga för allt annat än hämtmat före helgen.

– Jag vädjar till alla restauranger, pubbar och kaféer att ni stänger. Det är min starka önskan.

På många krogar i Helsingforsregionen har man redan gjort förändringar till följd av coronaviruset.

– Kommer beslutet redan i kväll är vi beredda att stänga alla barer enligt regeringens direktiv. I väntan på beslutet har vi förberett oss genom att permittera delar av personalen, berättade Jan Karppanen, restaurangchef på företaget Momentin Restaurants Oy tidigare på onsdagen.

Företaget äger bland annat Punavuoren ahven och Janoinen lohi och fyra andra krogar.

Regeringens proposition om restaurangerna är lång och utförlig. Det handlar om en temporär ändring av lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet.

Förslaget är att helt och hållet stänga verksamhet vid restauranger, nattklubbar, restauranger med alkoholservering och kaféer för kunder.

Restauranger får sälja mat för avhämtning eller hemleverans.

Hotell får erbjuda gäster färdiga portioner eller frukosttillbehör.

Reglerna är tillfälliga och gäller fram till den 31 maj eller högst tre månader.

Personalrestauranger som inte är avsedda för allmänheten stängs inte.

Företagare kan ha möjlighet att få ersättning för avbrottet i verksamheten.

Det är svårt att säga hur länge restauranger överlever under liknande förhållanden, säger restaurangägaren Niklas Engblom. Han driver tre restauranger i Helsingfors, bland annat Cafe Bar No 9, och menar att branschen kommer att drabbas hårt av coronakrisen.

– Problematiskt med vår bransch är att kassaflödet redan har avtagit, nästan totalt. I en kris som den här blir man översvämmad av räkningar från tiden då omsättningen var normal. Kassan visar noll medan räkningarna från förra månaden är obetalda.

Hur länge bolagen klarar sig beror på hur stor buffert de har. Andra faktorer som enligt Engblom spelar in är mängden lån och hur hyresvärdarna agerar under krisen. Karppanen håller med honom.

– De som har en stark kassa klarar en längre period, men hur lång är mycket svårt att säga. Alla försöker flytta hyrorna och ansöka om olika typer av understöd. Vem som klarar sig ser vi först i andra ändan, då restaurangerna får öppna igen.

Hämtmat

Att hämtmat kommer att vara tillåtet tror Niklas Engblom att i någon mån hjälper restaurangerna. Men han påpekar att det betyder att restaurangerna tvingas tävla med matbutikerna.

– Det kan vara just det där kritiska lilla stödet som hjälper oss att klara oss genom den här situationen. Man får se hur konsumenterna beter sig, hämtar de mat från restauranger och hur restauranger prissätter sig.

Han tror inte att alkoholförsäljning i samband hämtmat skulle ha så stor inverkan.

– Det jag har sett i utvecklingen under de senaste dagarna är att alkoholkonsumtionen har avtagit kraftigt. Proportionerna har skiftat och försäljningen av mat utgör en större del än tidigare. 

Den ympade verksamheten leder även till förändringar i personalen.

– När det gäller nedskärningarna av personal kommer de att vara betydande. Vi har redan gått ner så mycket vi har kunnat. Då vi går över till endast hämtmat så kör vi med en eller två personer per pass, vilket betyder att vi kanske använder oss av en tredjedel av vår normala personalstyrka. 

Personalminskning har varit en realitet även för barerna. På Momentin Restaurants är uppsägningar inte aktuella. I stället satsar företaget på att permittera personal, enligt Karppanen.

Enligt regeringens uppgifter omsätter restaurangbranschen i Finland nästan 5,3 miljarder euro per år. Det finns över 10 00 restauranger och barer som sysselsätter mer än 50 000 personer.

Cafe Bar No 9 i Rödbergen i Helsingfors slog upp dörrarna 1996. Nu tvingas restaurangen gå över till att enbart sälja hämtmat som ett led i att minska på smittspridningen. Bild: Niklas Tallqvist

Skippa momsen

Hela branschen kommer att drabbas hårt. För att överleva behöver krögarna finansiering för att kunna betala för verksamheten som går på sparlåga.

Jan Karppanen hoppas på någon typ av stödpaket för restaurangerna.

– Det är bara att stänga och se till att vi lyckas stoppa den här epidemin, det är huvudsaken just nu. Situationen är mycket osäker och i nuläget vet vi inget om något stödpaket.

Det finns ingen tid att förlora. Får företagen inte pengar snabbt växer skulderna.


– Direkt stöd utan återbetalningstvång som dessutom betalas utan fördröjning skulle hjälpa. Att slopa momsen med omedelbar verkan skulle också kunna rädda situationen. Visserligen ger ju skattemyndigheterna betalningstid. Problemet med alla de här lånen och betalningsarrangemangen är att skulden för många bara kommer att växa – något som gör det omöjligt att ta sig ur den här knipan torr om fötterna.

Vid regeringens presskonferens sade Sanna Marin att regeringen fört diskussioner med finansutskottet om åtgärder för att mildra konsekvenserna, till exempel om stöd som skulle kanaliseras via Business Finland och Närings-, trafik- och miljöcentralerna.


Ingen ljus framtid

Vilka barer och restauranger som överlever återstår att se. Krisens efterdyningar kan enligt Niklas Engblom vara minst lika farliga. Han är rädd för en rejäl lågkonjunktur och drastiskt sjunkande konsumtion.

– Med god tur är den här fasen över om ett par tre månader. Men den kommer ha en långvarig verkan på ekonomin. Om vi ser tillbaka till 90-talet överlevde de som hade låga priser och enkla produkter. Det har alltid varit så att snabbmatsbranschen går bra under tuffa tider. Människor måste äta och har ett visst behov att gå ut men det är lätt att fatta beslut endast utifrån priserna. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning