Harry Potter-parlamentet gör det svårt för Storbritannien att bli ett modernt land

Det brittiska parlamentet har sitt säte i Westminsterpalatset. Bild: Mostphotos

"Är själva parlamentshuset en av grundstenarna i hur brittisk politik fungerar? Byggnaden är en farlig dödsfälla, full av asbest och möss."

Regeringspartiet och oppositionen sitter mitt emot varandra i långa bänkrader i underhuset. Det ligger två svärdslängder mellan politikerna. Premiärministern bär inte svärd längre, men traditionerna följer ett gammalt mönster.

Det var parlamentet som gjorde att jag förälskade mig i brittisk politik. Det är ju så underhållande. Allt skrikande och skränande. "Order, order". Politiker som buar och som dunkar nävarna i bordet. Det är som ett enda stort skådespel eller som något ur en Harry Potter-film.

Politiken i Westminster kan påminna om en såpopera. Parlamentarikerna smider planer och försöker avsätta varandra, de bildar små intressegrupper och plötsligt uppstår konstiga sidospår. För att inte tala om alla finansiella skandaler, otrohetsskandaler och annat fuffens. Och då har jag inte ens nämnt kaoset kring brexit. De flesta brittiska parlamentskännare är övertygade om att den nuvarande perioden är den mest turbulenta i Westminster i mannaminne.

Men hur politikerna diskuterar med varandra och hur brittisk politik ser ut påverkas av byggnaden de sitter i. Och den har kallats en farlig dödsfälla som kan brinna ner när som helst. Det är svårt att hitta en mer passande metafor för krisen som drabbat brittisk politik efter brexitomröstningen.

Parlamentshuset har brandfarliga elledningar, det är fullt av asbest, rören är gamla, det drar från fönstren, källaren svämmar över och är full av möss och taket läcker. Risken för en katastrofal brand, är enligt de brittiska medierna stor.

Westminsterpalatset har inte genomgått en omfattande renovering sedan det byggdes om efter en brand år 1834. En del av rören är över hundra år gamla. Trots det tog det lång tid för parlamentarikerna att rösta för en renovering. Det är inte bara ett jätteprojekt som blir dyrt (renoveringen väntas kosta skattebetalarna närmare 6,6 miljarder euro), parlamentarikerna måste också flytta ut.

Parlamentarikerna tycker inte om att lämna sin byggnad. Den senaste gången de gjorde det var under andra världskriget då en bomb förstörde den gamla kammaren i underhuset.

Många parlamentariker anser att själva parlamentshuset är en av grundstenarna i hur brittisk politik fungerar. Utan parlamentet, med sina gamla ritualer, sina ceremonier, sin pompa och ståt, skulle Storbritannien ju vara ett land som alla andra.

Parlamentarikerna får stanna kvar i sitt brandfarliga, dragiga och föråldrade palats ännu i några år. Först 2025 väntas politikerna flytta ut ur Westminster. Renoveringen kommer att ta drygt sex år.

Det skotska nationalpartiet SNP, nykomlingar i Westminster, har kallat parlamentshuset både opraktiskt och gammaldags. Enligt partiet behövs ett helt nytt parlamentshus. Det skulle, enligt SNP, ge britterna möjligheten att både se över underhusets rutiner och införa nymodigheter som ett elektroniskt röstningssystem (nu går parlamentarikerna och ställer sig i särskilda kammare, det finns en ja-kammare och en nej-kammare).

SNP:s politiker är inte de enda som krävt en reform. Det kanske är vad ett modernt Storbritannien behöver, men det skulle göra debatterna i Westminster mycket tråkigare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning