Harry Harkimo till HS: Jag har satsat 103 846 euro och 66 cent på Liike Nyt

Harry Harkimo är en av grundarna av den politiska rörelsen Liike Nyt. Bild: SPT

Riksdagsledamot Harry Harkimo lovar i en intervju för Helsingin Sanomat att den politiska rörelsen Liike Nyt redovisar alla donationer på mer än 1 500 euro på sin webbplats.

I måndags meddelade den politiska rörelsen Liike Nyt att den strävar efter att ställa upp 150 kandidater i vårens riksdagsval.

Redan i september skrev Helsingin Sanomat att Liike Nyt inte är bundet till samma bestämmelser för val- och partifinansiering som politiska partier. Det innebär att rörelsen, till skillnad från partier, inte är tvungen att redovisa sina valkampanjers utgifter och finansiering, vilket i teorin kan leda till att en del av Liike Nyts valfinansiärer förblir okända.

Partier och partiföreningar, det vill säga föreningar som hör till ett parti eller ett partis medlemsförening, måste enligt lagen redovisa alla enskilda donationer på minst 1 500 euro som de mottagit, men en förening har inte samma skyldigheter.

I en intervju för HS lovar Harry "Hjallis" Harkimo nu att Liike Nyt kommer att följa samma regler som partierna i sin redovisning av donationer.

– Vi redovisar donationer på över 1 500 euro på nätet. Vi följer precis samma regler, säger Harkimo till HS.

Harkimo avslöjar också att han för tillfället är Liike Nyts enda finansiär och att han satsat 103 846 euro och 66 cent på att grunda rörelsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning