Harper petade Wahlström från tronen – förre mästaren överväger att lägga av

Eva Wahlström var WBC-förbundets världsmästare i superfjädervikt från april 2015 till februari 2020. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Eva Wahlström höll WBC-förbundets VM-titel i nästan fem år.

Proffsboxaren Eva Wahlström förlorade sin VM-titelmatch i Sheffield mot hemmafightern Terri Harper med enhälliga domarpoäng: 98-91, 99-90, 99-90. Det 23-åriga löftet erövrar därmed WBC-förbundets VM-bälte som Wahlström haft runt midjan sedan april 2015.

Titelmatchen var en rätt jämn kamp där små detaljer avgjorde de två minuter långa ronderna. Den sjunde ronden gav domarna till Harper med poängen 10–8 då Wahlström tappade balansen efter en knuff av Harper så att ringdomaren valde att ge henne en stående räkning.

– Harper är en mogen tjej och hon höll fint under pressen. Hon förtjänade att vinna. Egentligen grämer det här inte mig. Fast visst känns det lite tomt. Jag förberedde mig bra och viktminskningen gick bra, så det lämnar inte mycket att fundera över, säger Wahlström till Ilta-Sanomat efter matchen.

Harper fick in några riktigt hårda slag i rond åtta och belönades slutligen med segern och VM-titelbältet. 23-åriga Harpers proffskarriär omfattar nu tio matcher, tio segrar.

Lägger av?

Förlusten var Wahlströms andra i karriären och hennes första i superfjädervikt. Den förra förlusten kom i den mäktiga VM-matchen mot lättviktsdrottningen Katie Taylor i Madison Square Garden i december 2018.

39-åriga Wahlströms proffsfacit skrivs nu 23 segrar, 2 oavgjorda, 2 förluster. Karriärens fortsättning är ett frågetecken.

– Jag har redan länge i tankarna bearbetat det faktum att jag kommer att sluta. Jag har uppnått allt som jag upplever att jag kan nå och sett mina egna gränser. Det är få som slutar för tidigt, men många som slutar för sent. Jag vill sluta då jag ännu är i toppform och gillar boxning. Om den dagen är i morgon vet jag inte, säger Wahlström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning