Härmälä kan få gå – ministern får kritik

Jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainens (C) beslut att låta Forststyrelsens generaldirektör Esa Härmälä gå får hård kritik och väcker frågor.– Varför händer ingenting på Landsbygdsverket där det verkligen finns problem, frågar sig riksdagsledamot Mats Nylund (SFP).

I och med att den nya forststyrelselagen trädde i kraft i mitten av april förklarades också tjänsten som högsta direktör på styrelsen ledig. Esa Härmälä som varit generaldirektör sedan hösten 2014 hörde till dem som sökte jobbet.

Men i början av veckan meddelade jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen att han ämnar föreslå tidigare landskapsdirektören i Norra Karelen, Pentti Hyttinen för posten. I praktiken ger han alltså Härmälä sparken.

Tiilikainens agerande har väckt förvåning på de allra flesta håll. Centerns riksdagsgrupp ställer sig inte bakom ministerns förslag, tvärtom står den enig bakom Härmälä.

Jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainens (C) Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Samlingspartiets färska ordförande Petteri Orpo som under sin tid som jord- och skogsbruksminister var den som utnämnde Härmälä till Forststyrelsen har sagt att inte har någon förståelse för Tiilikainens agerande. Orpo ska ha fört fram sin åsikt till statsminister Juha Sipilä (C).

Samtidigt som Tiilikainen nu vill möblera om på Forststyrelsen så har han trots tidigare löften inte agerat för att komma tillrätta med problemen på Landsbygdsverket.

Där har överdirektör Leena Tenhola fått hård kritik bland annat för försenad utbetalning av jordbruksstöd. Tenhola kritiseras också av den egna personalen för bristande ledarskap.

I samband med en stor lantbrukardemonstration i Helsingfors i mars lovade Tiilikainen att flytta bort Tenhola från allt som hade med stödfrågor att göra. Landsbygdsverkets pressmeddelande om att jordbruksstödet för i år betalas i höst daterat den 10 juni är ändå undertecknat av just Tenhola.

– Nyheten om minister Tiilikainens agerande är mycket förvånande, det finns ingen logik i det, säger riksdagsledamot Mats Nylund.

Nylund förundrar sig över varför Tiilikainen är redo att avsätta en ansedd sakkunnig som åtnjuter respekt både inom sin egen organisation och utanför den, samtidigt som ingenting händer på Landsbygdsverket där det är tydligt att det finns problem.

– Det väcker många frågor, säger han.

Håkan Nystrand som är ordförande för skogsexperterna i Finland är inne på samma linje som Nylund. Ingen begriper varför minister Tiilikainen valt den här linjen, omtalar Nystrand.

– Det är ministerns rätt att komma med förslag i sådana här utnämningar, men jag tror och hoppas att sista ordet i frågan om Forststyrelsens generaldirektör inte är sagt, säger Nystrand.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03