Pärmäkoski: Känns bra att slå alla tiders bästa idrottare

Krista Pärmäkoski tog karriärens andra seger i världscupen. Bild: Markku Ulander

Med publikens stöd i ryggen och Marit Bjørgens rygg framför sig, stod Krista Pärmäkoski för en fantastiskt dominant prestation på den klassiska milen i Lahtis.

– Ingen rådde på Krista i dag. Jag är glad för hennes skull.

Marit Bjørgens ord får ett brett leende på Krista Pärmäkoskis ansikte. Pärmäkoski var suverän från start till mål i 10-kilometersloppet som inledde en fin finländsk dag på Lahtis skidstadion.

– Marits ord känns bra. Kroppen funkade bra och skidorna var jättebra. Jag funderade för mig själv att någon får skida väldigt bra om man vill slå mig i dag. Jag var tillitsfull redan vid starten, säger Pärmäkoski som tog sin andra seger i världscupen.

Ännu smakligare är segern eftersom just Bjørgen, Pärmäkoskis idol sedan barnsben, finns bakom Pärmäkoski på resultatlistan.

– Jag har bara en gång slagit Marit tidigare. Det var en sprint 2009 eller 2010 då hon inte gick vidare från kvalet och jag tog mig till heaten, säger Pärmäkoski.

– Åtminstone minns jag inte att jag slagit henne förr? tillägger hon.

Helt rätt har minns Pärmäkoski inte för i fjol åkte hon förbi Bjørgen i en jaktstart på en minitour och noterade etappens snabbaste tid – men det räknas inte, enligt Pärmäkoski. I OS i Pyeongchang delade Pärmäkoski bronset med Bjørgen på 10 kilometer fritt. I Lahtis var hon överlägsen.

– Marit startade en minut före mig och jag såg hennes rygg. Före den sista slingan tänkte jag att jag åker ikapp henne men hon avslutade starkt. Det känns fint att kunna besegra henne. Marit är min idol och alla tiders bästa idrottare. Det känns bra att en sådan tid har kommit att jag kan slå henne, säger Pärmäkoski.

Nu när hon besegrat Bjørgen måste hon hitta på någon ny målsättning.

– Nå, kanske jag måste sikta på Stina Nilsson. Hennes slutspurt är jättehård, jag ska sikta på att vinna över henne på upploppet.

"Jag blev lite väl upprymd"

Segern är 27-åriga Pärmäkoskis andra i världscupen. Hennes första kom på samma sträcka i Planica i januari. I Drammen, på Holmenkollen och i Falun står inga klassiska intervallstarter på programmet.

– I mitt tycke så kunde man skida bara klassiska 10-kilometerslopp, säger Pärmäkoski med ett skratt.

I lördagens sprint åkte Pärmäkoski omkull och slog sitt lår. Skadan var ändå lindrig och med Lahtispublikens stöd var det inget som kunde hota den finländska stjärnan.

– Baken känns då jag går men inte då jag skidar. På morgonen masserades låret. Jag har ännu ett blåmärke som är stort som en handflata.

– Publiken var med mig på ett fint sätt. Det är kanske en orsak varför jag inledde lite för hårt. De skanderade mitt namn och jag blev lite väl upprymd. Jag måste hämma mig lite. Huvudläktaren var ju också full med folk och deras stöd bar mig hela vägen till slut.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning