Harkimo: Valförbund borde förbjudas

Hjallis Harkimo. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo överväger att göra rörelsen Liike Nyt till ett parti för att kunna ändra politikens spelregler.

Hjallis Harkimo, riksdagsledamot för Liike Nyt, skriver i en kolumn för Iltalehti att valförbund mellan olika partier borde förbjudas.

– Det är att lura väljarna.

Som exempel lyfter han fram valförbundet mellan Kristdemokraterna och Sannfinländarna i Egentliga Finland: en röst på KD kan få en Sannfinländare invald och vice versa.

Överlag är Harkimo kritisk till mycket i Finlands politiska system, till exempel valkretsarna eftersom han anser att Liike Nyt borde ha fått fler än en plats i riksdagen med 2,3 procent av rösterna.

Han skriver också att han överväger att registrera sin rörelse som ett parti.

– Det är motstridigt, men om krafterna som vill förändra samhället inte registrerar sig som partier så är det väldigt svårt att komma med i spelet för att kunna ändra spelreglerna, skriver Harkimo.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46