Harkimo: Valförbund borde förbjudas

Hjallis Harkimo. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo överväger att göra rörelsen Liike Nyt till ett parti för att kunna ändra politikens spelregler.

Hjallis Harkimo, riksdagsledamot för Liike Nyt, skriver i en kolumn för Iltalehti att valförbund mellan olika partier borde förbjudas.

– Det är att lura väljarna.

Som exempel lyfter han fram valförbundet mellan Kristdemokraterna och Sannfinländarna i Egentliga Finland: en röst på KD kan få en Sannfinländare invald och vice versa.

Överlag är Harkimo kritisk till mycket i Finlands politiska system, till exempel valkretsarna eftersom han anser att Liike Nyt borde ha fått fler än en plats i riksdagen med 2,3 procent av rösterna.

Han skriver också att han överväger att registrera sin rörelse som ett parti.

– Det är motstridigt, men om krafterna som vill förändra samhället inte registrerar sig som partier så är det väldigt svårt att komma med i spelet för att kunna ändra spelreglerna, skriver Harkimo.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning