Harkimo: "Människor i riksdagen tycker att jag är en idiot"

Hjallis Harkimo har inte beslutat om han tänker ställa upp i vårens riksdagsval, men ensam ställer han inte upp. Bild: Leif Weckström

Hjallis Harkimo är redo att avstå från sitt skötebarn, ishockeyklubben Jokerit. Han är också i valet och kvalet om han ska ställa upp för omval i vårens riksdagsval för rörelsen Liike Nyt.

– Jag förväntar mig inte att få besluta i politiken på egen hand, men jag skulle vilja vara med och besluta i grupp, men det tas inga viktiga beslut i grupper. Det är frustrerande att bara partiledarna tar besluten – det här gäller speciellt de stora partierna, säger Hjallis Harkimo när vi slår oss ner i Hotel Presidenttis soffa.

Han medger att som politisk vilde är det svårt att få något gjort i opposition. I Samlingspartiet fick Harkimo en del uträttat innan han i våras lämnade gruppen i och med att han ansåg sig ha för stora meningsskiljaktigheter med partiledningen.

– Det här är bara tillfälligt. Det handlar om ett år som jag är i opposition. Inte får man något uträttat som ensamvarg i riksdagen.

Har du fattat ett beslut om att ställa upp i vårens riksdagsval?

– Nej! Men ensam ställer jag inte upp. Jag ställer upp om Liike Nyt gör det. Det fattas ett beslut i oktober och om vi ställer upp så blir det alla valkretsar i Finland. Vi har åkt runt i Finland för att se om det finns ett intresse. Jag tycker att det har sett helt bra ut när vi haft 50–100 personer med på varje evenemang. När jag ordnade kafferep för väljarna tillsammans med kollegan Wille Rydman så kom det två personer.

Vad Liike Nyt står för är lite dunkelt för mig. Hur ska ni få ett klarare budskap?

– Vi håller på att skriva programmet och det blir klart i oktober. Mycket av idéerna formas på sociala medier. Vi kommer att ta upp frågor med sikte på framtiden, som till exempel miljö och företagsamhet. I Liike Nyt vill vi ändå inte ha med etablerade politiker. Vår linje blir en blandning av olika frågor. Vi behöver inte ideologier. De är gammalmodiga. Det är ju till exempel en fars att tala om "Hem, religion och fosterland".

Harkimo säger att han fått mycket respons på att väljarna är trötta på hur politik görs i Finland.

– Varje parti har sin egen målgrupp som det riktar sig till. När målgrupperna förhandlar blir det kompromisser som urvattnar allt. Beslut borde tas för Finlands och inte för målgruppernas bästa. När vi närmar oss valtider blir det allt mer valfläsk och partierna försöker vidga sina målgrupper. Till exempel säger Antti Rinne (SDP) att pensionerna borde höjas och då får han lite fler röster. Partierna är gammalmodiga. Sakerna först, säger Harkimo.

– I grundlagen står det att vi borde främja demokratin, men det gör vi inte. Politiker tycker att människorna är dumma i huvudet och att de inte kan vara med och besluta om saker. Jag tycker att man kunde ta modell av Schweiz där vanliga människor deltar i beslutsprocesser. Det är också ett sätt där folket och beslutsfattarna håller tätt.

Enligt honom är social- och hälsovårdsreformen en kompromiss som aldrig går igenom.

– Det är en så stor reform bara för att minska köerna till vården och det är vansinnigt. Det är en galen kompromiss mellan Centern och Samlingspartiet där Centern ville ha landskapen och Samlingspartiet valfriheten. Så blandade man ihop en soppa som smakar illa och som ingen vill ha. Reformen kommer aldrig att komma till omröstning i riksdagen.

Du gillar inte fackförbund. Har inte fackförbunden spelat en viktig roll i att bevaka arbetstagarnas rättigheter?

– Fackförbunden försöker bara krampaktigt behålla sin makt. När fackförbunden grundades var det patroner och fabriksarbetare. Det tänkesättet finns kvar men det gynnar inte arbetstagarna. Inte vill jag dra ner fackförbunden för att arbetsgivarna ska gynnas, men facket är fjärmat från arbetstagarna och de borde se till att öka produktiviteten. Vi har den lägsta produktiviteten och vårt system med arbetsgivare och arbetstagare är ett av världens mest osmidiga. När jag talar om det här så hoppar fackföreningspamparna på mig för att de inte vill mista sin makt.

Bästa broder

Harkimo tycker att Finland är ett bästa broder-samhälle. Vänsterpartierna är gifta med FFC, Centern med MTK och Samlingspartiet med Finlands näringsliv.

– Alla politiska tjänster snackas ihop och så kommer man överens om vem som får vad. Tjänster delas ut till höger och vänster på kompisbasis. Det är samma sak i riksdagen. Där delar man inte ut platser i utskott utifrån dina kunskaper utan utifrån hur länge du varit medlem av riksdagen. Riksdagen är som ett gammalt företag som inte moderniserat sitt beslutsfattande. Om riksdagen vore ett företag så skulle det vara i konkurs på nolltid.

– Människor i riksdagen tycker att jag är en idiot och att jag pratar strunt, men många ledamöter lever i en egen bubbla. Jag är övertygad om att det måste ske en ändring i den politiska kulturen. Så har det skett i många europeiska länder.

Det här kan tyckas som ganska kontroversiella åsikter. Har någon i riksdagen sagt rent ut att du är en idiot?

– Nej! Bara på sociala medier och då är det någon från Samlingspartiet, men det handlar ju inte om personer utan om sak. Jag har inga problem med att komma överens med riksdagsledamöter över partigränserna.

Har du själv blivit erbjuden bästa broder-tjänster?

– Det har jag, men jag vill inte bråka om det här eftersom alla tycks komma ihåg fel. Bastuepisoden med Juha Sipilä var ett bra exempel. Sipilä sade att jag inte badade bastu hemma hos honom, men det sade jag aldrig. Jag sade att jag hade badat bastu med honom i hans tjänstebostad i Villa Bjälbo. Jag var bjuden av Sipilä, men jag var hos honom. Sipiläs svar var typiskt politikersvar, trots att han vet vad det gått ut på. Politiker spelar ofta ett fult och otydligt spel.

Du har en gedigen erfarenhet av företagsvärlden. Hur många av dagens riksdagsledamöter skulle leda ett företag framgångsrikt?

– De är lätt räknade. Tittar du på dem som slutar som riksdagsledamöter så är det få som når upp till ledande positioner i företag. Det enda de klarar av är att bli kommunikationsansvariga på företag. Visst har vi några företagare i riksdagen, men de är få.

Hjallis Harkimo förknippas givetvis med ishockeyklubben Jokerit. I höst ska han göra sig av med sitt majoritetsägande.

– Jag har gett allt för Jokerit i 27 år och nu är det dags att sluta. Jag beslöt redan innan Jokerit fyllde 50 i fjol att det får räcka, men jag kommer att fortsätta gå på matcher och konserter på Hartwallarenan. Om ett par månader vet vi vem som blir ny ägare i Jokerit. Det är ännu en hel del att fila på.

På det privata planet kan Harkimo blicka tillbaka på ett liv som inte saknat dramatik. Två äktenskap har kraschat.

– När du skiljer dig första gången går något i kras som du aldrig kan reparera. Om människor skulle veta hur mycket en skilsmässa påverkar deras liv så skulle de knappast skiljas. Efter första äktenskapet är det inte lätt att stiga in i ett nytt, säger Harkimo.

Ålder: 65 i november.

Familj: Tre söner.

Bor i: Sibbo.

Yrke: Företagare, affärsman och politiker.

Politisk karriär: Valdes in i riksdagen 2015 från Nylands valkrets med 11 416 röster. Lämnade Samlingspartiet i våras.

Karriär: Harry Harkimo blev känd i seglingsvärlden 1986–87 då han som första finländare tävlingsseglade jorden runt. Tog över ishockeyklubben Jokerit 1990. Initiativtagare till Hartwallarenan som stod färdig 1997. Tölö fotbollsstadion 2000 och Barclaycard Arena i Hamburg 2001. Varit programledare i teve för egen talkshow och för programmet Diili.

Aktuell med boken Suoraan sanottuna (WSOY).

Sociala medier: På Twitter hittar man Harkimo på @hjallisharkimo, på Instagram hjallisharkimo och på Youtube Hjallis.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning