Hårdaste restriktionerna utökas i England

Den brittiska hälsoministern Matt Hancock säger att ytterligare delar av landet ställs under de hårdaste restriktionerna. Bild: Kirsty Wigglesworth/TT-AP

Den brittiska regeringen uppger att ytterligare delar av landet kommer att ställas under de hårdaste coronarestriktionerna. Orsaken är att den nya, smittsammare coronamutationen sprider sig.

Hälsominister Matt Hancock säger att Midlands, nordöstra delen av landet och delar av de nord- och sydvästra delarna kommer att omfattas av den fjärde och högsta nivån av coronarestriktioner från midnatt natten till nyårsafton.

– Dessvärre sprider sig den här nya varianten över större delen av England och antalet fall fördubblas snabbt, säger han i parlamentet.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson säger till BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg att 60 procent av de nya smittfallen kommer från den nya virusvarianten, något som den brittiska regeringen inte räknat med.

– Det sprider sig snabbt från de platser där det började, i östra London och i Kent. Och olyckligtvis sprider det sig i hela landet, säger Johnson.

Det som kallas nivå fyra innebär bland annat att alla icke-nödvändiga affärer, liksom frisörer och träningsanläggningar, stänger och att invånarna måste hålla sig hemma.

Hancock säger att tre fjärdedelar av Englands befolkning kommer att omfattas av nivå fyra från och med torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning