Hårda strider om symboliskt viktiga Aleppo

Förödelse. Invånare i Aleppo på platsen för förra veckans dödliga lufträd mot ett sjukhus. Bild: EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Minst tre personer dödades i en ny sjukhusattack i staden Aleppo i Syrien idag. Hårda strider rasar om staden som har stort symbolvärde för alla parter. På mindre än två veckor har över 250 personer dödats.

Det var rebeller som stod bakom dagens sjukhusattack där minst 17 personer skadades, uppger Oppositionsorganisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att rebeller besköt sjukhuset med raketer. Också regimen har fortsatt sina flyganfall mot rebellkontrollerade områden av Aleppo. Minst 19 personer dödades och 80 skadades i staden under tisdagen.

På torsdag förra veckan bombade regeringsstyrkor ett sjukhus i Aleppo och dödade över 30 människor.

Syrienexperten Ilkka Uusitalo, äldre rådgivare på konfliktlösningsorganisationen CMI, konstaterar att de senaste attackerna bara är ytterligare ett bevis på att respekten för sjukvården och krigets lagar har blivit sämre.

– Tidigare fick sjukhus, sjukvårdspersonal och ambulanser med de röda korsen och röda halvmånarna vara i fred, men nu är det ingen som bryr sig om Genèveavtalen.

Symboliskt viktigt

Uusitalo säger att de hårda striderna mellan regeringstrupperna och de olika rebellgrupperna är ett bevis på hur viktigt Aleppo är för de stridande parterna.

– Aleppo har blivit en central symbol för hela den här krisen. När staden faller till någondera parten har det en enorm symbolisk och moralisk betydelse. Speciellt för regeringssidan skulle det vara en enorm propagandaseger.

Han påpekar ändå att hela staden är så gott som totalförstörd och att återuppbyggnaden av den kommer att vara en enorm utmaning. Enligt honom har Aleppo alltid varit en viktig stad för syrierna.

– Det var Syriens näst största stad och ekonomiskt och kulturellt har det varit väldigt viktig för hela landet. I nuläget är den också strategiskt viktig i och med att den är nära den turkiska gränsen och att den skyddar Latakia och städerna åt det hållet.

Gynnar splittring

Forskaren Kheder Khaddour på tankesmedjan Carnegie Middle East Center anser att det inte Aleppo i sig som är så viktigt för regimen utan deras främsta strategi är att splittra oppositionsgrupperna, både med tanke på de kommande förhandlingarna och med tanke på att de ska få förnödenheter.

– Deras strategi är att isolera rebellområdena från varandra. Oppositionsgrupperna blir då sårbarare och beroende av regimens allierade för att få in humanitärt bistånd, säger han till tv-kanalen al-Jazira.

Uusitalo säger att det är klart att regimen vinner på splittringen. Enligt honom har regimen nu styrkor runt så gott som hela Aleppo utom i nordväst.

– Cirkeln är nära att slutas runt Aleppo. Men det har den i och för sig varit en tid redan utan att regeringen har lyckats sluta den.

Förhandlingar?

Ett av skälen till regeringens strategi har varit att de ska ha en så stark position som möjligt i de eventuellt kommande fredsförhandlingarna. En omgång förhandlingar misslyckades i april, men det har sagts att de skulle återupptas vid något skede i maj. Då skulle oppositionen och president Bashar al-Assads representanter för första gången mötas ansikte mot ansikte.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura träffar i dag Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att diskutera Syrien.

Ilkka Uusitalo är inte optimist när det gäller at snabbt förhandlingsresultat.

– Det skulle kräva att staterna som agerar i bakgrunden, först och främst USA och Ryssland men också Turkiet, Iran, Saudiarabien och Qatar, på riktigt skulle förbinda sig till den politiska processen och använda sin makt för att trycka på parterna.

Han ser också två andra hinder för ett lyckat slutresultat:

– Oppositionsgrupperna borde sluta ställa förhandskrav, som att Assad måste avgå innan de kan förhandla. Ett tredje strukturellt fel är att inte ta med kurderna. Det finns ingen hållbar lösning i Syrien om inte kurderna får vara med, alla viktiga grupper måste vara med om det ska bli en hållbar lösning.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning