Hård vind och dåligt väglag utlovas under fredagen

Ett lågtryck från väster för på fredagen med sig allt från regn och snöblandat regn till snö som faller speciellt i landets västra och södra delar. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Regn, snöblandat regn, snö och hård vind utlovas under fredagen. Meteorologiska institutet varnar också för dåligt väglag.

Ett lågtryck från väster för på fredagen med sig allt från regn och snöblandat regn till snö som faller speciellt i landets västra och södra delar, berättar Mina Karusto, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

– Till exempel i Österbotten har det på fredagen fallit snö. Det kommer sannolikt att övergå till regn senare under dagen, säger Karusto.

Meteorologiska institutet hade på fredagen utfärdat olika slags varningar i nästan hela Finland. Väglaget är dåligt på grund av snöfallet och det snöblandade regnet.

Dessutom varnar institutet för mycket hård vind under fredagen. Enligt Karusto kan det förekomma stormbyar längs västkusten med en vindhastighet av upp till 20 meter i sekunden.

Under kvällen väntas nederbörden upphöra i Österbotten, men i de södra delarna av landet fortsätter regnet att falla också under natten till lördag.

På grund av nederbörden blir fredagen lite kylig med en medeltemperatur på några plusgrader.

Fin dag på söndag

Karusto säger att man i Nyland och i Egentliga Finland kan förvänta sig regn och snöblandat regn också på lördag. I Österbotten kan det förekomma enstaka lokala regnskurar.

– Det är ändå mycket molnigare i södra Finland än i Österbotten där vädret är mestadels klart, säger hon.

Senare på lördagskvällen kan solen kika fram också i söder.

Medeltemperaturen på lördag rör sig kring 5 grader. På söndag väntas mildare temperaturer och klarare väder i nästan hela landet.

– På söndag kan temperaturen till och med uppgå till 10 grader i södra Finland. I Österbotten blir det inte riktigt lika varmt – men nästan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning