Hård vind, hetta och åska – se upp med midsommarbrasan i kväll

Det råder risk för skogsbrand i landets södra och mellersta delar. Bild: CCO

Firar du midsommar i Österbotten kan du vänta dig en hel del regnskurar i kväll. I södra delarna av landet väntas inte lika mycket nederbörd, men däremot blir det svalare.

I och med midsommaraftonens regnskurar i Österbotten kommer temperaturen att sjunka i hela landet. Enligt Anna Latvala, meteorolog på Foreca, väntas temperaturen ligga under 20 grader i morgon i landets södra delar.

Åska kan förekomma i de mellersta delarna av landet.

I morgon faller lokala regnskurar i de västra delarna av landet.

Inga brasor tillåtna under midsommar

Trots den sjunkande temperaturen råder det fortfarande risk för skogsbrand i de södra och mellersta delarna av Finland. Därför är det förbjudet att göra upp eld i dessa områden både under midsommarafton och midsommardagen.

– Det är inte heller okej att göra upp brasor längs med strandkanten. Det är också riskfyllt, säger Latvala.

Det varnas också för hård vind på havet och längs kusten.

– Ovana sjöfarare ska vara försiktiga speciellt på midsommardagen när vinden väntas tillta upp till 21 meter per sekund, säger Latvala.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning