Hård kritik mot Trump på hemmaplan

USA:s president Donald Trump får hård kritik på hemmaplan för utebliven kritik mot sin ryske kollega Vladimir Putin. Bild: TT/AP/Pablo Martinez Monsivais

"Skamligt. "Lågvattenmärke". Reaktionerna på hemmaplan är skarpa mot president Donald Trumps uttalanden efter toppmötet i Helsingfors.Även Trumps egen underrättelsechef verkar sälla sig till kritikerna, liksom en rad av Trumps partikamrater inom Republikanska partiet.

Med förvåning och ilska konstaterar politiker i USA att president Donald Trump inte riktade ett ord av kritik mot sin ryske kollega Vladimir Putin under toppmötet i Helsingfors. Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att det inte råder någon tvekan om att Moskva blandade sig i valrörelsen 2016 och att Trump "måste inse att Ryssland inte är vår allierade".

"Det finns inget likhetstecken mellan USA och Ryssland, som förblir fientligt till våra mest grundläggande värderingar och ideal. USA måste fokusera på att hålla Ryssland ansvarigt och sätta stopp för dess vidriga attacker på demokratin", heter det i Ryans uttalande.

"Förräderi"

USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats säger att USA:s underrättelsetjänst har varit tydlig med sin bedömning av rysk inblandning i valrörelsen 2016, och Rysslands "pågående, genomgripande ansträngningar att undergräva vår demokrati".

Två tidigare underrättelsechefer, John Brennan och James Clapper är också upprörda. Brennan CIA-chef 2013-2017, kallar Trumps uppträdande "förräderi" medan Clapper underrättelsechef 2010-2017, kallar Trumps uppträdande "en otrolig kapitulation.

Den republikanske senatorn Jeff Flake kallar Trumps ord för "skamliga".

Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva den dagen när vår amerikanske president står på scenen tillsammans med Rysslands president och lägger skulden på USA för Rysslands aggression. Detta är skamligt", skriver Flake på Twitter.

"Lågvattenmärke"

En annan republikansk senator, John McCain, kallar toppmötet "ett tragiskt misstag" och ett nytt lågvattenmärke för USA.

"Trump misslyckades inte bara med att säga sanningen om en motståndare, utan även med att tala för USA i världen. Vår president misslyckades med att försvara allt det som gör oss till det vi är – en republik av fria människor hängivna frihetens sak hemma och i omvärlden", skriver McCain.

Bob Corker, republikansk senator, gissar att Putin firade med kaviar på flyget hem efter en lättköpt seger över Trump. "Jag fattar inte varför presidenten fortsätter att förneka att detta hände", säger han om den ryska inblandningen.

Från Demokraterna är kritiken förödande, som väntat.

"I vård lands hela historia har amerikanerna aldrig sett en amerikansk president som stödjer en amerikansk motståndare på det sätt som @ealDonaldTrump har stöttat president Putin", skriver Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning