Hård, bekant grupp för Finland i VM

Finland får en välbekant grupp vid världsmästerskapen i volleyboll som spelas i september nästa år. Med Finland i Bulgarien och Varna spelar värdnationen själv, Polen, Iran, Puerto Rico och Kuba.

VM i volleyboll spelas mellan 24 lag, de europeiska länderna är den största gruppen. Turneringen delas nästa höst mellan Italien och Bulgarien och de sex bästa länderna gör upp om medaljerna i italienska Turin.

I grupp D som lotten placerade Finland i spelar nationer som sånär som på Puerto Rico är bekanta för herrlaget.

Finlands herrar mötte Polen och Bulgarien så sent som i höstas vid Europamästerskapet i Polen. Polackerna var då klart starkare i gruppspelet, medan Finland lyckades ta ett set av Bulgarien i den första utslagsmatchen. Bulgarerna var ändå bättre på alla delområden och segrade klart.

Vid senaste VM i Polen 2014 skrällde Finland ordentligt och segrade över Kuba i inledningsmatchen. Kuba är också en bekant motståndare från världsligan.

Iran å sin sida är ett av länderna som fick hålla kvar sin plats i världsligan när den krymptes inför nästa säsong. Finland hör däremot till de länder som åkte ur. Matcherna mellan Finland och Iran har de senaste åren varit jämna.

VM börjar i fyra grupper med sex länder var, två av grupperna spelas i Italien och två i Bulgarien. De fyra bästa i varje grupp tar sig vidare och spelar i fyra grupper om fyra.

Före VM spelar Finland i år om en plats i EM 2019. Finland tvingas kvala, sedan en av värdnationerna, Holland, knep den sista direkta slutspelsplatsen. EM-kvalet börjar i mitten av augusti och Finland möter Danmark och Rumänien. Ingetdera landet är med i VM, men Danmark är en bekant motståndare från tidigare kvalturneringar.

Den här gången spelas EM-kvalet inte som en turnering utan som enskilda matcher. Tre av kvalmatcherna spelas strax inför VM-turneringen.

– Tidpunkten är intressant. Det gäller för oss att lägga upp vårt träningsprogram så att vi har formen på topp redan i EM-kvalet, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo.

Från Europa deltar förutom Finland starka volleybollnationer som Polen, Ryssland, Frankrike, Serbien, Belgien, Slovenien och Holland. Värdnationerna har automatiskt plats i världsmästerskapsturneringen.

Brasilien och Argentina tog sig vidare från den Sydamerikanska gruppen, medan USA, Kanada, Kuba, Puerto Rico och Dominikanska republiken tog de nordligare amerikanska platserna. Asien representeras av Iran, Japan, Kina och Australien, medan Egypten, Tunisien och Kamerun är de afrikanska VM-länderna.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33