Har vi män ballarna att äta p-piller?

Bild: Mostphotos

Du käkar väl p-piller? Det är många kvinnor som fått den frågan dagen efter oskyddat sex. För trots alla medicinska Nobelpris så finns det fortfarande inte ett bra läkemedel för att hindra oönskade graviditeter för män.

Ansvaret ligger i mångt och mycket på kvinnan att se till så ingen graviditet uppstår vilket oftast betyder att hon måste äta olika former av hormoner eller manipulera kroppen i form av implantat. För trots att en kvinna bara kan bli gravid under sex dagar varje månad så måste hon äta p-piller år ut och år in – och lida av bieffekterna.

Flera färska studier i Sverige och Danmark visar att hormonella preventivmedel kan leda till depression och ångestsymptom, särskilt för de som använder stavar och hormonspiral. Så många som 80 procent av kvinnorna i tonåren led högre risk att drabbas av depression om de tog p-piller.

Så vad händer när män testar hormonella preventivmedel i forskningssyfte? Jo, en stor del hoppar av. I en ny studie valde 20 av 350 män att avbryta försöken på grund av biverkningarna vilket ledde till att hela forskningsprojektet var tvunget att begränsas.

Men trots biverkningar som depression, acne, högt blodtryck och ökad libido anser forskarna att studien var lyckad, enligt The Guardian. Säkerheten på 96 procent för att undvika graviditet ligger nästan i klass med p-pillret och 75 procent av deltagarna kunde tänka sig att fortsätta använda behandlingen. I det här fallet rörde det sig om injektioner varannan månad med en cocktail av progestogen och testosteron.

Just nu pågår en kapplöpning runtom i världen för att ta fram preventivmedel för män. Metoderna riktar in sig på olika sätt att antingen begränsa spermieproduktionen eller ta bort simförmågan. Andra försök är lite mer kreativa, som den tyska forskaren som opererat in en knapp i pungen för kunna stänga av sädesledaren.

Det har tidigare cirkulerat artiklar om hur läkemedelsindustrin redan har färdigutvecklade p-piller för män men att de inte vill lansera dem på grund bristande kommersiellt underlag. Tanken är att män inte vill äta mediciner som manipulerar deras kroppar och som leder till bieffekter. Frågan är om det stämmer?

I dagens Tinderfierade dejtingvärld där många bytt livslångt äktenskap mot seriell monogami, det vill säga, meningsfulla men kortvariga relationer, så finns ett enormt behov av att själv kunna ta kontrollen över preventivmedlen.

P-pillret sågs av många när det kom som en revolution i jämställdhetens tecken – kvinnor kunde ligga runt på samma sätt som män utan att oroa sig för att bli på smällen. Det är många med mig som tycker att det nu är dags att ta nästa jämställdhetssteg och låta männen dela bördan av ansvar och biverkningar. Precis som med dammsugning och föräldraledighet så borde par kunna välja att även dela på depressioner, acne och fluktuerande libidon.

Det låter vackert men frågan är om en kvinna kan lita på sitt öldoftande ragg från krogen när denne ömt viskar att han "går på pillret". I slutändan är det i kvinnans kropp som graviditeten sker (än så länge).

Kanske är det då bättre att fråga om ragget knäppt på knappen i pungen.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00