Här skejtar du i Helsingfors

– Rampen vid Kiasma är lite över min nivå, säger Hannastiina Koskelo, men hon slänger sig ändå ner över kanten. Bild: Ida Enegren

Helsingfors har dryga tjugo skejtparker. Staden sparar, så det finns ändå en risk för att nybyggen och reparationer läggs på is. Kultparken i Södervik hotas också av rivning.

Var finns din närmaste skejtpark? Kolla in vår karta på Helsingfors skejtparker. Grafik: Mikael Bobacka

– Jag älskar den här sporten för att den är rå men också nådig. Man kommer aldrig att lära sig allt, det kommer alltid att finnas något svårt och nytt. Samtidigt är det en individuell sport – allt handlar om ens egen motivation och vilja, säger Hannastiina Koskelo.

– Om man inte lär sig trick lär man sig i alla fall att ramla, säger Halima Abokar och skrattar.

Vi avbryter Abokar och Koskelo under deras skejtsession vid Musikhuset i Helsingfors. De berättar att de skejtar 3–6 gånger i veckan. De åker ofta tillsammans. Abokars lillasyster Sahra och kompisen Heli hör också till gänget, men de är inte med i dag.

Halima Abokar (till vänster) och Hannastiina Koskelo gillar skejtparken under Tavastvägens bro i Hermanstad. Bild: Ida Enegren

– Vi brukar ofta skejta här. Vi brukar också åka i parken vid Tullbommens lekpark och vid en park i Matar i Vanda. Vi blev kompisar i våras när vi var på Tyttörullalautailijats (flickskejtarna, fri övers.) session i skejthallen i Gårdsbacka och vi har åkt sedan dess, säger Abokar.

Det finns många skejtparker i Helsingfors och skejtkulturen blommar speciellt om somrarna. Stefan Fröberg, chef för idrottsverkets avdelning för utomhusidrottstjänster håller med.

– Det är sommarlov nu och idrottsplanerna står tomma, men i skejtparkerna är det en massa folk. Våra enda andra anläggningar som är fulla på sommaren är Simstadion och Gumtäkts friluftsbad.

Amos Rex tak blir åkbart

Skejtningen syns oftast i medierna när den råkat i bråk med staden. Folk blev förargade i fjol när arkitektbyrån till det kommande Amos Rex-museet vid Glaspalatset meddelade att kullarna som byggs på Glaspalatstorget, som också fungerar som museets takfönster, kommer att byggas av ett material som det inte går att skejta på.

– Skejtning handlar ju inte om att förstöra arkitektur, utan om att utnyttja den på kreativa sätt, säger Abokar.

Kullarna som kommer på Amos Rex-museets tak på Glaspalatstorget skulle ursprungligen få en yta som gör att det inte går att skejta på dem. Bild: Amos Andersons museum

2012 rev staden också bort asfalten runt ett monument som skulle vara skejtbart på Banan, vilket gjorde många sura. Monumentet fick ändå tillbaka sin asfalt nästan direkt. Samu Karvonen, som sitter i ledningsgruppen för Suomen Rullalautaliitto (finska skejtförbundet, fri övers.) säger att samarbetet med staden fungerar bra.

– Det finns en egen skejtarbetsgrupp som ofta konsulterar oss. Vi känner att vi får påverka.

Dramat kring Amos Rex verkar också ha löst sig.

– Vi träffade arkitektbyrån som bygger Amos Rex-museet och diskuterade hur Glaspalatsets torg skulle se ut och hur det skulle göras skejtvänligt. Vissa av elementen kommer man inte att kunna skejta på men vi har också planerat några där man kan skejta. Då kan skejtningen gå hand i hand med resten av stadslivet, säger Karvonen.

Fiskehamnen kör över Söderviks park

En park som ändå lever i osäkerhet är Rullalautaliittos egna park i Södervik.

– Den är vårt stridsfält men också vårt experiment. Det är vi som bestämmer vad vi vill ha i parken och vad som gör oss nöjda. Vi håller för tillfället på och bygger en stor pool där, säger Karvonen.

Parken är viktig för många inom skejtscenen i Helsingfors.

– Parken är svår och snabb, säger Koskelo.

– Den är på en helt annan nivå än de andra parkerna, säger Abokar.

Enligt generalplanen för Fiskehamnen ska det byggas ett grönområde där skejtparken finns. På området ska det också finnas en liten skejtpark.

– Det sista beslutet har ännu inte tagits, men vi räknar med att vår park kommer att finnas kvar i alla fall i några år. Vi känner att vi skapat en så pass stor kulturskatt att det borde hittas en plats för den i generalplanen, säger Karvonen.

Stefan Fröberg på idrottsverket, som också sitter med i stadens skejtarbetsgrupp, är inte lika optimistisk.

– Alla har vetat att parken är tillfällig.

Fröberg tror inte att parken kunde bli kvar och ta den lilla planerade skejtparkens plats.

– Jag kan inte säga hur det blir, men den planerade parken är mycket mindre än Rullalautaliittos park.

Internationella tävlingar i Gårdsbacka

I generalplanen för Busholmen finns en skejtpark och i Kronbergsstrandens plan två stycken. Staden ska också utreda om det ska byggas en park i bland annat Böle, Jakobacka och Malm. Fröberg säger att det ännu inte finns pengar för parkerna.

– Det ser verkligt dåligt ut. Stadens investeringstak påverkar allting.

De gamla parkerna måste också repareras och hållas i skick. Där ser det ändå bättre ut – både Fröberg och Karvonen på Rullalautaliitto berättar stolt om renoveringen av skejtparken i Kälkparken i Gårdsbacka.

– De tidigare fanerramperna har förts bort – de går sönder och tärs av väder och vind. Den ska göras om helt och hållet, i betong, säger Fröberg.

– Den ska få en pooldel i världsklass, där vi kan börja ordna internationella skejtevenemang. Vi har parker och ställen av trevlig storlek i Helsingfors från förr, men vi har inte ställen dit man skulle idas bjuda internationella stjärnor, säger Karvonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning