Här skapas klimatsmart lunch

Emmaus returcafé i Mariehamn är ett fint exempel på hur social och ekologisk hållbarhet kan knytas ihop till ett härligt koncept. Här finns inga pekpinnar, men gott om inspiration. Hit kommer folk för att äta gott och klimatsmart.

När Emmaus på Åland öppnade upp sitt returcafé för allmänheten i februari i år var det många som var nyfikna på vad som kunde skapas av svinnvaror. Och här kan man verkligen säga att det trollas med råvaror. Upp emot 400 kilo svinnvaror levereras till kaféet varje månad. I princip allt på lunchens salladsbord kommer från just matvaror som matbutikerna ratat på grund av skönhetsfel eller utgångna datum.

Rödbetsburgare med tillbehör av svinnvaror och nybakat bröd. Bild: Linda Wiktorsson-Lång

– Ett sätt att ta tillvara svinngrönsakerna är att mjölksyra dem, vilket också ger ett smakmässigt djup åt dem. Dessutom pressar vi juice och fryser ner. En hel del frukt och grönt går också åt till smoothies. Vi vill gärna lära våra gäster att äta bra mat, men inte genom pekpinnar. Däremot vill vi gärna inspirera, säger måltidsekologen och köksansvarige Oscar Lindholm entusiastiskt och erkänner att det gäller att vara lite spontat kreativ när man aldrig vet vilka varor som kommer in.

Populärt lunchställe

I köksdelen, som är öppen och i direkt anslutning till serveringsdelen, råder febril aktivitet i ett harmoniskt samspel inför lunchöppningen. Det står rödbetsburgare på menyn. Brödet har bakats på plats, och rödbetsbiffarna och en massa tillbehör förbereds och tillagas som bäst. Dessutom har en stor mängd jordgubbar precis kommit in. De tillreds för salladsbordet, samtidigt som det vispas äggvitor som blivit över vid den egna glassframställningen och som ska bli till Pavlova tillsammans med en del av de röda gubbarna.

Hittills har allt som serverats varit vegetariskt. Allt går dessutom att få som glutenfritt eller veganskt alternativ.

– Om man vill ha klimatsmart är vegetariskt ett rätt så självklart val, säger Oscar samtidigt som han inte vill stänga några dörrar för vare sig kött eller fisk i framtiden.

Prisat arbete

Råvarorna är främst lokala, ofta ekologiska, och består till stor del av matsvinn från matbutiker – eller av grönsaker ur den egna stadsodlingen. Bild: Linda Wiktorsson-Lång

Den lyckade kombinationen – att erbjuda klimatsmart mat med låg miljöpåverkan tillsammans med social hållbarhet genom arbetsträning för långtidsarbetslösa – bidrog till att returcaféet vann det nyinstiftade åländska Bärkraftpriset 2018. Men från början, berättar projektledare Camilla Karlsson, var det här uteslutande ett arbetsmarknadsprojekt som gick ut på att arbetsträna långtidsarbetslösa och få ut dem i arbete genom träning.

– Arbetsträningen är en utmaning i sig eftersom arbetet i restaurangen ska fungera samtidigt som där ska finnas handledning. Mycket handlar om att hjälpa till med att skapa struktur i vardagen och den sociala träningen.

– Fördelen är att det finns så många arbetsmoment i ett kök och i en restaurang. Alla kan hitta en syssla som passar. Tillsammans kartlägger vi vad de vill och kan göra – och i slutändan är målet att de ska få ett arbete utanför Emmaus. Metoderna är olika med olika personer. Individen är det viktiga.

Från jord till bord

Inredningen på kaféet är en blandning av återvunnet i en charmig mix. Mycket kommer från Emmaus egna andrahandsbutiker. Utanför skymtar dessutom ett växthus, några pallkragar och en liten odlingslott alldeles intill den stora parkeringen. Rödbetor, fänkål, lök, dill, ringblommor, allt trivs i stadsodlingen som även den sköts av arbetstränande personer och kallas för Möjligheternas trädgård.

– Här i stadsodlingen kan det även handla om att bara komma och jobba några timmar som en mjukstart. Dessutom är det väldigt pedagogiskt att få uppleva hela processen från jord till bord, poängterar Camilla.

I odlingen kommer dessutom kompostjorden från bokashikomposteringen till nytta.

– En del av matavfallet hamnar i den, resten i den stora komposten som Ålands renhållning tar hand om. Men vi vill minska mängden som hamnar i komposten. Vi samlar ihop alla små snuttar och bitar i bunkar och så kokar vi bland annat buljong på det. Det blir lite av en sport att så lite som möjligt hamnar i komposten. Det absolut mesta kommer till användning, berättar Oscar och tillägger:

– Folk vill gärna vara miljömedvetna och göra smarta val. Hit kan folk komma och äta klimatsmart. Och framför allt ska det vara en trevlig lunchupplevelse!

Text & bild: Linda Wiktorsson–Lång

Fakta

Emmaus returcafé

Adress: Torggatan 16 i Mariehamn

Öppettider: Vardagar 11-15 (lunch 11-14)

Drivs av: Emmaus Åland

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03