Här kommer ägretthägern

Ägretthägern försöker sig på häckning i Gammelstadsviken där inemot 40 par gråhägrar häckar på den lilla ön Klobben. Bild: Mostphotos

Ägretthägern är het kandidat till att bli Finlands nästa häckfågelart. Ett par ser ut att bygga bo i Gammelstadsviken i Helsingfors hjärta.

Vem minns inte hur den vita storken gjorde finländsk häckningsdebut i Koskis i Åboland förra året? Nu verkar det fullt möjligt att en likaså historisk, första häckning för en vit storkfågel kan bli verklighet i Helsingfors i år. Två ägretthägrar har setts i spelflykt och börjat bygga på ett bo i Gammelstadsvikens gråhägerkoloni den här veckan.

Ägretthägern har länge varit ett hett tips för att bli nästa häckfågelart i Finland. Även om steget från försiktigt bobygge till fullbordad häckning är långt indikerar observationerna hittills att paret åtminstone försöker. Hägerkolonin ligger djupt inne i ett naturskyddsområde, så fåglarna borde få vara ostörda.

– Vi får alla hoppas att de lyckas, säger fågelskådaren och naturväktaren Jörgen Palmgren.

Jukka Hintikka som leder Helsingforstraktens ornitologiska förening anser att ägretthägern är en väntad häckfågelart i Finland för att den snabbt har blivit talrik söder om Finska viken.

– Gammelstadsviken har ansetts som en sannolik häckningslokal för debuten eftersom vi har sett en eller flera ägretthägrar besöka viken i flera år, säger han.

Ägretthägern är en helvit häger med svart ben, i storlek med gråhägern. Den är spridd över hela världens varmare regioner och på expansion norrut i Europa.

Det häckande beståndet i Baltikum har ökat, och arten har länge varit en årlig sommargäst i södra Finland. Åtminstone en fågel har övervintrat i Finland.

Ägretthägern trivs på låglänta stränder och i våtmarker där den äter fisk, grodor och insekter. Den bygger boet av kvistar i buskar eller träd och parar sig arttypiskt genom att hanen reser fjäderplymen, klapprar med näbben och slingrar halsen kring honans hals. Paret ruvar sina ofta 3–5 ägg i 25 dygn och tar hand om ungarna i 40-50 dygn.

Om häckningen lyckas kan den bli den första i Finland, men inte nödvändigtvis. Även i Björneborg har ägretthägrar samlats i flera år i rad, och i år fler än någonsin, enligt lokala fågelskådare. En eller rentav flera häckningar är möjliga även där.

Ägretthägern debuthäckade i Sverige 2012, på Gotland. Efter det känner man till en hybridhäckning mellan ägretthäger och gråhäger, men inte mycket mer än så.

– Det finns starka skäl att misstänka att ägretthägrar häckar på flera håll i Sverige eftersom vi ser väldigt mycket ungfåglar om sensomrarna, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Fågelskådare i Helsingfors har noterat att den ena ägretthäger har gul näbb, vilket betyder att den inte är i häckningsdräkt. Anders Wirdheim menar att det ändå inte behöver hindra en häckning.

– Utomlands har jag sett fåglar i häckningsdräkt häcka med fåglar som inte varit i häckningsdräkt, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning