Har folket alltid rätt?

Kim Gustafsson och Marc Svahnström i Locker Room Talk. Bild: Jonas Jeremiassen Tomter

Magi, stand-up, drag och Henrik Ibsens klassiker En folkfiende. Det är elementen i Finlandssvenska teaterns föreställning Locker Room Talk som gästspelar på Lilla teatern den 21 april.

"Starkast är den som står ensam" säger Doktor Stockmann. Han håller sedan en våldsam monolog där han går till attack mot folket. Där han hävdar att de är dumma och inte kan styra sig själva – det måste finnas en elit som fattar de rätta besluten. Han påstår att majoriteten aldrig har rätt. I Ibsens pjäs driver folkmajoriteten också samhället till ruinens brant medan Stockmann ensam står kvar som moralisk vinnare (enligt sig själv).

Ungefär så presenterar Finlandssvenska teatern Henrik Ibsens pjäs En folkfiende (1882), som inspirerat deras föreställning Locker Room Talk.

I ett pressmeddelande skriver man att Ibsen "har massor att säga om den verklighet vi lever i just nu i västvärlden: det amerikanska valet, brexit, hanteringen av flyktingar i dagens Europa. Men också de politiska strömningarna i våra egna länder och förhållandet mellan 'folket' och 'eliten'."

I Locker Room Talk är frågeställningarna ändå förpackade i en expressionistisk cabaret med musik, sång och svart humor. För regin står den prisbelönta schweizaren Philipp Stengeles.

Finlandssvenska teatern grundades 2001 av skådespelarna Marc Svahnström, Jonas Kippersund och Kim Gustafsson, med ambitionen att göra föreställningar om aktuella företeelser ur en ny och oväntad synvinkel. Gruppens grundande medlemmar kommer från Åland, Norge och Finland så det nordiska perspektivet har alltid varit centralt.

Tidigare i år har Locker Room Talk spelats i Norge. På Lilla teatern ges föreställningen lördagen den 21 april och på Åbo svenska teater lördagen den 14 april.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning