”Här får man vara eländig utan krav”

Stöd med egen erfarenhet. Amanda Mannström och Rosa Hietikko startar en samtalsgrupp för personer med problem kring ätandet i höst. Bild: Jenny Bäck

Då medierna svämmar över av de senaste trenderna inom mat och motion måste vi hela tiden förhålla oss till dem. Hos en del kan det utlösa en ätstörning, andra kan gömma sin ätstörning bakom en specialdiet.Det säger Rosa Hietikko och Amanda Mannström, som startar en stödgrupp för personer med problem kring ätandet i höst.

Ovetande om varandra kontaktade Rosa Hietikko och Amanda Mannström var för sig Ätstörningsförbundet, för att föreslå en svensk referensgrupp för personer som upplever att de har ett problematiskt förhållande till mat. Det visade sig att de kände varandra – båda har själva deltagit i samma referensgrupp för flera år sedan. I september startar de en egen grupp där de fungerar som erfarenhetsexperter, i samarbete med Krisjouren för unga.

– Jag kom på tanken då jag bodde i Köpenhamn, där det var mycket diskussion om ätstörningar just då. Samtidigt är det hela tiden ett stort fokus på dieter och träningstips. Det var nog frustration och att jag kom ihåg hur bra gruppen varit för mig som gjorde att jag fick idén, säger Mannström.

Hon har ett exempel på rent farlig aningslöshet.

– Jag läste en artikel om hur bikinifitness räddat en ung kvinna från anorexi. Men alla som själva haft problem med ätandet vet att det inte är ett sätt att bli frisk, det är bara ett annat sätt att fokusera totalt på ätandet och kroppen. Det är tvärt om ett sätt att dölja problemet. Artikeln gjorde mig upprörd och arg, säger Mannstöm.

Det går också bra att gömma sig bakom specialdieter av olika slag – vem frågar i dag två gånger då någon undviker till exempel bröd eller gluten.

– Jag upplevde själv då jag höll på att tillfriskna att jag hela tiden måste förhålla mig till olika trender, till hur jag valde att äta – det var något man ständigt måste tänka på, säger Hietikko.

Nu känner hon att hon fått tillräckligt mycket distans till sjukdomen att det är dags att själv ge något vidare till andra som kämpar med samma problem som hon gjort.

– För mig var gruppens största betydelse att man fick se att man inte var ensam med problemen. Att man inte var jättekonstig, och att andra kämpade mot samma demoner, säger Hietikko.

– Gruppen ska vara ett ställe där man får vara eländig utan krav, tillägger Mannström.

Båda har upplevt en viss ta dig i kragen-inställning till problem kring ätandet.

– Särskilt då man blir lite äldre är det svårare att få stöd, då ska man klara sig själv, säger Mannström.

Hietikko och Mannström tycker att det finns för lite lågtröskelservice för personer med problem kring ätandet på svenska – om någon alls.

– Man måste vara jättesjuk för att få vård, men då är det är ju egentligen för sent.

Till gruppen som startar i höst kan vem som helst som fyllt 18 och upplever att ätandet är problematiskt komma.

– Vi kommer inte att kräva att man definierar sin ätstörning i gruppen. Alla har olika upplevelser, säger Hietikko.

– Det finns så många andra former av ätstörningar än anorexi. Och alla känns lika tunga och jobbiga, fast de inte alltid syns utåt, säger Mannström.

Den 6 september startar Krisjouren för unga en stödgrupp för personer som upplever att de har ett problematiskt förhållande till mat och välmående.

Gruppen vänder sig till personer över 18 år och träffas på Krisjouren i centrum av Helsingfors.

Första träffen är 6.9, sista anmälningsdag är 5.8.

Anmälningar och frågor tas emot på krisjouren@helsinkimissio.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning