Har du sett en tumlare? Miljöministeriet vill veta

En tumlare räddas ur ett fiskenät i Nagu. Bild: Anna-Silja Suutarinen

Myndigheterna försöker skapa sig en uppfattning om var den sällsynta lilla valen rör sig.

Miljöministeriet och Ålands landskapsregering samlar in information om tumlare, skriver ministeriet i ett pressmeddelande. Det uppskattas finnas endast kring 500 tumlare i Egentliga Östersjön. Data om Östersjötumlaren samlas in genom akustisk övervakning och genom observationer av allmänheten.

– Alla observationer, också äldre, är synnerligen viktiga när det gäller att skapa sig en bild av var den akut hotade tumlaren rör sig i Östersjön, säger Penina Blankett vid Miljöministeriet, i pressmeddelandet.

Tumlarbeståndet har minskat radikalt sedan början av 1900-talet. Den sällsynta valarten hotas av miljögifter, bifångst i samband med fiske, undervattensbuller och ökad sjötrafik.

Genom Miljöministeriets blankett är det möjligt att rapportera observationer. Det är bra att ta bilder och videoklipp av djuret så att experter kan avgöra vilket djur det rör sig om.

Tumlaren känns lättast igen på den låga, trekantiga ryggfenan.

Tumlaren är kort och ganska rund till formen.

Den har ett litet huvud och saknar den nos som är kännetecknande för många delfinarter.

Tumlaren är liten: den är ca 145-160 centimeter lång och väger 50-60 kg.

Ofta förväxlas tumlaren med sälen (gråsäl och östersjövikare), som är betydligt vanligare i våra kusttrakter.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning