Har du sett de här tavlorna? Hundratals förfalskningar såldes som äkta

Eero Järnefelt. Bild: Polisen

Centralkriminalpolisen är klar med del två i en konstbedrägerihärva som kan omfatta tusentals tavlor.

Det började nästan av en slump för cirka fem år sedan. I samband med undersökningen av ett helt annat fall trillade Centralkriminalpolisen över en förfalskad tavla.

– Till en början utredde vi fallet som ett enskilt bedrägeri. Men sedan började kugghjulen rulla. Vi insåg att om man gör det här på rätt sätt så sitter man på en riktig guldgruva, berättar kriminalkommissarie Esa Virtanen från CKP.

Samma insikt hade även slagit konstskojarna. Inom kort var CKP en av tidernas största konstförfalskningshärvor på spåren. Polisen har nu utrett härvan i flera år och på grund av dess stora omfattning har den delats in i tre förgreningar: Helsingfors, Inre Finland och Östra Finland.

Den första delen av utredningen började behandlas av Helsingfors tingsrätt i början av året. Ungefär 220 målningar lämnades in till Nationalgalleriet för äkthetsundersökningar, och största delen konstaterades vara förfalskningar. Behandlingen pågår till november och brotten misstänks ha orsakat skador för flera miljoner euro.

51 av 52 tavlor var förfalskade

Nu har också förundersökningen för den så kallade Inre Finland-förgreningen färdigställts. Nio personer står misstänkta och antalet målsägande är 30. Över 180 tavlor har beslagtagits och återigen har största delen konstaterats vara förfalskningar. Av de 52 tavlor som beslagtogs hos de misstänkta, var 51 falska.

Förutom de konstverk som fanns hos de målsägande eller misstänkta har polisen beslagtagit ytterligare över 800 tavlor som sannolikt yrkas förverkade vid rättegången.

I centrum av hela härvan sitter en konstnär som är misstänkt för att ha målat största delen av verken under flera års tid.

– Enligt förundersökningen var den här personen ovetande om vad tavlorna användes till. Målaren tog emot uppdrag av olika beställare, men gjorde inte några stora vinster på det, säger Esa Virtanen och tillägger att även andra konstnärer sannolikt använts för samma ändamål.

Ni tycks ha utrett saken grundligt. Tror du att ni ännu kommer att stöta på flera överraskningar, alltså nya förfalskningar?

– Det tror jag garanterat att vi gör. I den här förgreningen undersöks som sagt ett par hundra målningar, men det är antagligen bara en bråkdel av bedrägeriets verkliga omfattning. Tusentals målningar har sålts i åtminstone 20 års tid. Sedan undersökningen startade har vi kontaktats av många som berättat om misstänkta tavlor. Det finns också fall där förfalskningar sålts till exempelvis företag, men för så länge sedan att brotten är preskriberade. Det är en massiv härva.

Här är några av de förfalskade tavlorna som såldes som äkta för tusentals eller tiotusentals euro.

Eero Järnefelt. Bild: Polisen

Akseli Gallen-Kallela. Bild: CKP

Ellen Thesleff. Bild: CKP

Reidar Särestöniemi. Bild: CKP

Sigrid Schauman. Bild: CKP

Yrjö Saarinen. Bild: CKP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning