Har du fått meddelandet som påstås komma ifrån Microsofts stödtjänst? Det är frågan om en bluff, varnar polisen

Bild: Mostphotos

Polisen i Östra Nyland varnar för informationsbedrägeri som görs i teknologiföretaget Microsofts namn.

Från och med slutet av april har polisen fått kännedom om fall där det kommit upp ett meddelande på användarens datorskärm om ett virusprogram som håller på att stjäla information från datorn.

Meddelandet påstås komma från Microsofts stödtjänst. I meddelandet står ett nummer som börjar med siffrorna 09 som man ombeds ringa inom 5 minuter.

Enligt polisen handlar det inte om en stödtjänst utan troligen om en bluff. Ringer man till numret svarar en engelskspråkig "stödtjänst" som erbjuder avgiftsbelagd hjälp och ber om personlig information som kreditkortsnummer. Man har också bett användaren öppna en fjärranslutning på sin dator. I vissa fall har personen blivit ombedd att hålla upp sitt körkort framför webbkameran och kortet har fotograferats.

Polisen uppmanar att inte ge personlig information till utomstående personer. Även att låta en okänd stödtjänst komma in på sin dator med en fjärranslutning kan vara väldigt riskabelt, påminner polisen. Då kan man installera virusprogram, kopiera filer och använda datorn till direkt kriminell verksamhet.

Polisen vet ännu inte var stödtjänsten finns eller vem som står för bedrägeriet. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46