Har du en övervakningskamera? Polisen vill gärna ha din hjälp

Polisen vill komplettera sin kamerakartan och ber om hjälp av dem som har övervakningsutrustning. Bild: Shutterstock

Har du en övervakningskamera? Den kan komma till användning vid brottsutredningar. Nu uppmuntrar polisen allmänheten att meddela om sina kameror.

Polisen har upprättat en riksomfattande karta över övervakningskameror för internt bruk. Kamerakartan har lagrats i en databas med positionsdata för de övervakningskameror inom polisen, tullen och gränsväsendet som finns på allmänna platser.

Polisen vill nu komplettera kamerakartan och ber om hjälp av dem som har övervakningsutrustning.

– Avsikten är att få merparten av de övervakningskameror som finns i Finland med i polisens kartdatabas och samtidigt effektivisera polisens utredningsarbete, säger polisinspektör Pekka Sallinen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Polisen behöver då inte separat utreda om någon form av kameraövervakning finns på brottsplatsen utan med hjälp av kartdatabasen kan detta utredas redan i samband med brottsanmälan. Samtidigt hinner inte heller de inspelningar förstöras som finns i övervakningssystemen, säger Sallinen.

Uppgifterna om kamerorna är avsedda att användas av poliser som utför brottsutredningar och är inte offentliga. Polisen har inte åtkomst till kamerornas operativsystem via kartdatabasen.

Det är frivilligt att utlämna uppgifter till kartdatabasen och man får utlämna, ändra eller radera egna uppgifter med anknytning till kameraövervakning när man vill.

Informationsinsamlingen sköts av de lokala polisdistrikten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning